Arengukavas on kajastatud valla liikumisharrastuse ja spordi tänased arengueeldused ja tingimustest lähtuvad võimalused. Samuti liikumisharrastuse ja spordivaldkonna visioon aastani 2015.

Lisaks on uues arengukavas välja toodud valla spordi ja liikumisharrastuse valdkonna investeeringute ja strateegiliste tegevuste kava, mis on kooskõlla viidud valla üldise arengukava suundade ja põhimõtetega.

Arengukava uuendamisel kaasati valla noorsoo- ja spordikomisjoni liikmeid, ekspertidenaerinevate spordialade esindajaid, vallas asuvate spordikeskuse juhte, spordiaktiviste ja valla elanikke.

Viimsi valla liikumisharrastuse ja spordivaldkonna visioon aastani 2015 lähtub uues arengukavas järgmistest põhimõtetest:

- luua valla liikumisharrastuse ja spordi ühtne süsteem, mis käsitleb võrdselt kõiki valla elanikke;

- pakkuda liikumis- ja harrastamisvõimalusi kõikidele elanikkonna rühmadele;

- luua võrdne suhtumine nii soost kui ka erivajadustest lähtuvalt;

- tagada valla erinevate piirkondade liikumisharrastuse vajaduste väljaarendamine;

- jätkata valla spordi- ja liikumisharrastusalaseid uuringuid.

Valla visioon liikumisharrastuse ja spordivaldkonnas aastaks 2015

Aastaks 2015 oleks oluliselt suurenenud spordiga tegelevate inimeste arv, valla elanike igapäevaelu osa on sportlik eluviis ja liikumine. Vallas on lisaks kesksetele investeeringumahukatele spordirajatistele küla- või asumikesksed kohalikud spordirajatised, mis kokku moodustavad valla spordi- ja liikumisharrastuste kohtade võrgustiku. Loodud on tervise-, matka- ja suusarajad, orienteerumise püsirajad, palliplatsid, liuväljad, jalgrattateed, sadamad võimalustega veealade harrastamiseks ning ekstreemspordi harrastamise kohad ja võimalused. Töötavad jätkusuutlikud ja aktiivselt tegutsevad spordiklubid ja spordikoolid. Sportlik tegevus koolides, klubides ja väljaspool neid on juhitud ning suunatud kvalifitseeritud asjatundlike hästi motiveeritud treenerite, juhendajate ja õpetajate poolt. Viimsi vallas toimuvad esinduslikud spordisündmused kohalikul, piirkondlikul, üleriigilisel ja rahvusvahelisel tasemel. Rahvusvaheliselt tunnustatud olümpiaaladel tegutsevad perspektiivikad ja tipptasemel tulemuslikult esinevad valla sportlased on toetatud Viimsi valla poolt. Valdkonnas tehtud häid tulemusi tunnustakse valla poolt.

Arengukava spordi ja liikumisharrastuse valdkonna investeeringute ja strateegiliste tegevuste kavas olevad suuremad tegevused lähiaastatel, mida plaanib vald ellu viia

Valla spordi ja liikumisharrastust tagavate investeeringute käsitlemisel lähtutakse Viimsi valla investeeringute prioriteetidest 2010-2015.

"Harjumaa kergliiklusteede ehitamine" linnaliste piirkondade toetamise meetme kaasrahastamise projekti raames on 2011-2012 kavas Viimsi valda rajada juurde uusi kergliiklusteid kokku ca 7,2 km ulatuses, hõlmates ja kokku sidudes erinevaid teelõike.

Käesoleval aastal on plaanis valmis ehitada valgustatud Pärnamäe tee kergliiklustee, mis seoks Viimsi ja Pirita linnaosa. Samuti planeerime valmis ehitada ja ühendada Tammneeme ja Randvere küla vahelise valgustatud kergliiklustee. Selle tulemusena ühendame väga suure osa valla kergliiklusteede võrgustikust, mis hakkab peale Statoilist ja lõpeb Ecolandi hotelli juures.

Samuti on kavas ühendada Ranna tee kergliiklustee Tallinna kergliiklusteede võrgustikuga. Sisuliselt moodustub nimetatud investeeringute kaudu kergliiklusteede võrgustik Viimsi poolsaarel, mis haakub hästi ka piirnevate Tallinna linnaosade kergliiklusteede võrgustikuga.

Haabneeme ja Lubja küla klindiastangule oleme kavandanud Viimsi virgestusala (4,3 km pikkune terviserada). Nimetatud rajatis hakkaks täitma kooli ja põhiliselt Haabneeme ning Lubja küla elanike liikumisharrastuse vajadusi.

Viimsi virgestusala valgustatud terviseraja nn väike ring (690 m) valmis juba eelmisel aastal, mis on leidnud juba vallaelanike poolt aktiivset kasutust.

2011-2012 kavandame veel ühe raja lõigu rajamist Lubja küla territooriumil loodusvaatamisväärses Kuradikoopa ümbruses.

Kavas on ka ühendada olemasolev terviserada Viimsi mõisapargi radade võrguga ning rajada suusatamise laskumisnõlvad vastavalt Viimsi virgestusala eskiisprojektile.

2013. aastal käivitame Naissaare ja Prangli saare matkaradade uute rajamise ja olemasolevate parendamise projekti.

2014. aastal võiks olla rajatud oluline osa liikumisradade võrgustikust, mis ühendaks erinevaid Viimsi poolsaare erinevaid asumeid ja kataks elanike esmase elukohajärgse liikumisharrastuse vajaduse.

Laste ja noorte sportimise ja liikumisharrastuse aspektist on aga vajalik kooli staadioni kiire ehitus, kuna kooli kehalise kasvatuse programmi täitmine ja koolivälise töö korraldamine pole viimastel aastatel just välisrajatistega kaetud. Viimsi valla arengukava kohaselt on Viimsi staadioni ehitus lähiaastatel tingimusel, et staadioni rajamise finantseerimiseks leitakse kaasrahastuse võimalused. Seniks tuleb kooli staadioni ja mänguväljakute vajadus lahendada võimalusel samale alale lihtsa muruväljaku ja jooksuradade rajamisega.

Ka selle tegevusega oleme teinud algust ning võtame plaani järgmisel aastal kooli staadioni rajamise lihtsamas lahenduses.

2011-2012 aastatel on kavas PRIA kaasrahastuse toel ehitada polüfunktsionaalsed spordiväljakud Tammeneeme ja Randvere küladesse. Samuti on kavas samal alusel rajada Prangli Jõujaama kinnistule spordiplats ja renoveerida jõujaama hoone spordiplatsi abihooneks, ning toetada Metsakasti küla spordi- ja mänguväljaku valmimist.

Samuti oleme taotlemas Haabneemes asuvat Tammepõllu tee äärse riigiomandis oleva endise põllumaa munitsipaliseerimist eesmärgiga arendada selles piirkonnas välja avaliku kasutuse ala - rekreatsiooni ja sporditegevusega seonduvad alad ja rajatised. Siin võiksid tulevikus koos olla näiteks roheala kergliiklusteedega, mänguväljakud, skatepark, jalgpalli välis- ja/või sisehall, tennisehall ja/või välisväljakud, jäähall jms, nimetades seni arutatud ettepanekuid. Sellele alale siserajatiste ehitamine saaks Viimsi valla poolt nähtuna võimalikuks eelkõige erasektori huvi ja arendamisvõime olemasolul. Peamine takistus täna on aga see, et nimetatud maaüksus on jätkuvalt riigi omandis ja Viimsi vallal puudub selgus riigi huvidest seoses tulevikuga.

Viimsi vald, sarnaselt enamikele eesti omavalitsustele, on laste ja noorte sporditegevust korraldanud valla eelarve vahenditest eraldatava nn spordi pearaha alusel ning vallavolikogupoolt määratud korra alusel ligi 10 aastat. Seoses märkimisväärse integreerumisega Viimsi vallas ning Tallinna linnas tegutsevate spordiklubide vahel (Viimsi ja Tallinna lapsed ja noored osalevad arvukalt mõlema omavalitsuse väga erinevates spordiklubides) on vastastikune tegevuse sünkroniseerimine väga vajalik.

Seepärast on käesoleval ajal optimaalne vajadus võtta ka Viimsis kasutusele Tallinnas mõned aastad tagasi juurutatud Tallinna Linna PAI (spordi pearaha arvestamise süsteem) platvormil põhinev elektrooniline arvestussüsteem. Hoolimata 2008. aastast eelarvevahendite äärmisele pingelisusele on vajalik jätkata ja töötada edasi süsteemiga integreerumiseks võimalusel koostöös teiste Harjumaa valdadega. Lähima eesmärgina on päevakorras käivitada nimetatud süsteem alates 2011 kevadest Viimsi vallas.

Laste ja noorte sporditegevuste arendamise mitmekesistamiseks on Viimsi vallal väga hea potentsiaal merega seotud alade, eelkõige purjetamise edendamiseks. Seda toetab kohapeal olemasolev eesti parimate kogemustega kompetentne treenerite kaader. Samuti on olemas terve rida Viimsist pärit väljapaistvate tulemustega purjesportlasi ning täna mitmetes Tallinna klubides treenivad noored. Seepärast on õige aeg alustada purjetamise treeningrühmade tegevusega, kes võiksid resideeruda Leppneeme sadamas alates 2012. aastast.

Seoses noorte professionaalse suunitlusega sporditegevuse edendamisega on tõsine plaan käivitada lähiaastatel spordi ja liikumisharrastuse süvaõppega klass Viimsi Koolis, alates kolmandast kooli astmest (ehk alates 7. klassist) kuni gümnaasiumi lõpetamiseni. Seda toetab samuti kompetentsete ja energiliste treenerite olemasolu, valdkonna siserajatiste hea materiaaltehniline baas ning suure õpilaste arvuga Viimsi Kooli hea valikubaas.

Ühe olulise strateegilise ülesandena võtame ette spordirajatiste ja liikumisradade võrgu (siia kuuluksid eelkõige välisrajatised, kuid pikas perspektiivis ka siserajatised) tervikliku arendamise ja haldamise korraldamise.

Head liikumisharrastust ja häid sportimisvõimalusi!