Tööhõive paranemine toimub aeglases tempos. Viimsi valla töötute arv oli kõige suurem 2010. aasta märtsis - 711. Kontrollarv 2011. aasta septembris oli vastavalt 375. Töötute arv mõjutab otseselt maksumaksjate arvu ja Viimsis on maksumaksjate arv näidanud tõusu vaatamata majanduse langusele.

Peamiseks põhjuseks on elanike arvu kasv. 2011. aasta septembri seisuga oli Viimsi valla elanike registris 17 289 inimest. Kasv on aastaga olnud ca 500 inimest. Maksumaksjate arv on samal ajal suurenenud 100 võrra. Viimsi valla maksumaksjate keskmine brutosissetulek on olnud ja on jätkuvalt Eesti kohalike omavalitsuste hulgas kõrgeim. Kuigi majanduse langedes 2009. ja 2010. aastal on ka meil selle näitaja keskmine langenud, võib nüüdseks siiski märgata teatud tõusu. Valla võlakohustuste (laenud ja rendid) maht kokku on 01.01.2012 seisuga 21 miljonit eurot. See moodustab valla ühe aasta eelarve põhitegevuse tulude mahust 107%. Sellega ületab vald praegu seadusega lubatud piiri umbes seitsme protsendiga.

Viimsi vald on panustanud suuri summasid, et võlakohustusi kiirendatud korras tagasi maksta. Suurte panuste tulemusel peab vald jõudma juba käesoleva aasta suveks netovõlakoormuse protsendiga alla 100%. See tähendab, et Viimsi saab oma fiskaalpoliitilised näitajad seadusega kooskõlla juba käesoleva, 2012. aasta keskel.

Eelarve tulude plaani koostamisel on arvestatud riigi majanduse hetkeolukorda ja ametlikke majandusprognoose järgmiseks aastaks. Olulisem neist on rahandusministeeriumi poolt koostatud sügisene majandusprognoos ja konvergentsiplaan.

Üleüldine riigi majandusprognoos 2012. aastaks on mõõdukas - majanduse kasvuks prognoositakse 3-4%. Olulisemad muud näitajad jäävad valdavalt 2011. aasta tasemele ja hüppelist tõusu näha ei ole.

Arvestades riiklike majandusprognooside konservatiivsust, ei prognoosita ka Viimsi valla 2012. aasta eelarves hüppelist tõusu. Kui üldine majanduse tõus võib tulla 3-4%, siis tulumaksu tõus järgib seda graafikut 1,5 aasta pärast. Seega valla eelarve tulumaksu plaan ületab 2011. aasta tegelikku laekumist ca 6%. Selle protsendi piiresse jäädes peaks olema tulumaksu laekumise riskid maandatud. Tulumaksu laekumise prognoos numbriliselt on 14,1 miljonit eurot.

Teise suurema maksu - maamaksu - laekumise mahuks on prognoositud 1,9 miljonit eurot. Maamaksu laekumine on olnud viimastel aastatel stabiilne ja korrapärane vastavalt maksu tähtaegadele. Maamaks moodustab 2012. aasta eelarve põhitegevuse tuludest 11,6%.

Viimsi valla 2012. aasta eelarve projekti üldmaht on ca 22,5 miljonit eurot. Eelarve projekt on tasakaalus, mis tähendab, et kulutada pole plaanis rohkem, kui on kavandatud Viimsi vallale tulusid.

Teisipäevane volikogu istung kiitis eelarve üksmeelselt heaks. Nüüd jääb üle eelarvega kavandatud eesmärgid ellu viia!