Igal lapsel Eestis on alates 1,5. eluaastast õigus kohaliku omavalitsuse poolt loodud lasteaiakohale. Tegelikkuses on umbes 40% Eesti omavalitsustel probleem lasteaiakohtade kohese tagamisega.

Viimsis sünnib igal päeval keskmiselt üks laps. Kalendriaastas tähendab see 365 uut ilmakodanikku, omavalitsusele aga suuri investeeringuvajadusi. Kõrge sündivus on olnud viimastel aastatel Viimsi eripäraks, millega selgelt eristume teistest Eestimaa omavalitsustest. Viimsi vallas on täna kaks munitsipaallasteaeda, mis asuvad üheksas majas, viis eralasteaeda ning üks lastehoid. Numbritele otsa vaadates tundub, et seda nagu polegi Viimsi suuruse omavalitsuse jaoks nii vähe.

Paljudest juba olemasolevatest lasteaedadest hoolimata on valla lasteaiakohtade järjekorras ootamas ligikaudu 500 last. Et ka need lapsed saaksid esimesel võimalusel endale lasteaiakoha, on tarvis rajada füüsiliselt uusi lasteaiahooneid. Uute lasteaedade rajamine tähendab reeglina omavalitsusele suuri investeeringuid ning rahalisi kohustusi.

Lubasime viimastel kohaliku omavalitsuse volikogude valimistel rajada uusi lasteaedu ning vähendada lasteaiakohtade defitsiiti. Mul on hea meel, et oleme astunud reaalseid samme nende eesmärkide täitmise suunal. Viimsi vald on lähiaastal juurde saamas kaks uut ja kaasaegset munitsipaallasteaia maja. Esimeseks näiteks uue lasteaia rajamiseks ja lasteaiakohtade defitsiidi vähendamiseks on Lille teele rajatav uus 120-kohaline lasteaia maja.

Kuivõrd valla laenuvõimekus ei võimalda omavalitsusel võtta uusi täiendavaid laene lasteaedade rajamiseks, siis otsustasime 2010. aastal korraldada lasteaiakohtade defitsiidi vähendamiseks lasteaedade rajamiseks ja nende hoonete üürimiseks avalikud hanked. Hanke eesmärk oli leida arendajad, kes ehitavad valla jaoks valmis lasteaiahooned, et vald saaks neid mõistlikel tingimustel lasteaiapidamiseks rentima hakata. Hanked võidavad arendajad, kes teevad kõige odavamad lasteaia üürihinna pakkumised.

Läbiviidud lasteaedade üüriruumide hanke sõelale jäid Lille teele ning lähitulevikus Lubja külla Pärtelpõllu teele rajatavad 120-kohalised lasteaedade üürihinna pakkumised. Euroopa praktiseerib juba aastaid lähenemist, et omavalitsus ei pea ilmtingimata olema lasteaedade hoonete omanik. Küll aga peab omavalitsus andma hoonele sisupoole - õpetajad ning tagama lastele hoiu ning alushariduse omandamise. Seda me ka Lille tee lasteaia maja puhul teha plaanime.

Selliseid projekte, kus riik või kohalik omavalitsus kaasab eraettevõtjaid avalike ülesannete täitmisesse, nimetatakse avaliku ja erasektori partnerluseks. Euroopas on erasektorit avaliku sektori projektidesse kaasatud juba aastakümneid. Avaliku ja erasektori partnerluse eesmärk on tagada kohaliku omavalitsuse kohustuste kiirem ning efektiivsem täitmine.

Lille tee lasteaia maja ehitustööde valmimise tähtajaks on 2012. aasta kevad ning vald plaanib rajatava lasteaia maja kasutusse võtta 2012. aasta augustikuus.

120 lapse jaoks tuleb Lille tee lasteaia majja kuus rühma. Igal rühmal on eraldi mängu- ja magamisruumid, samuti riietus- ja tualettruumid. Hoonesse on kavandatud muusika- ja võimlemissaal, söögisaal, samuti arsti/eripedagoogi ruum, lasteköök ning ateljee. Lasteaia majal on oma köök ning kõik vajalikud ruumid personali jaoks. Õuealale on planeeritud kaasaegsed mänguväljakud. Rajatava lasteaia maja suletud netopind on 1539 m2.

Projekteeritav lasteaia hoone tuleb 2-kordsena puit karkassiga ning ümmarguse kujuga, et laste rühmaruumid saaksid võimalikult palju sooja päikeseenergiast. Lille tee lasteaia ehitaja on AS YIT Ehitus ning arendajaks Lille tee LA OÜ, mis on Arco Arenduse tütarettevõte.

Viimsi vald hakkab valmivat lasteaeda üürima Lille tee LA OÜ-lt hinnaga 7 eurot ruutmeeter + käibemaks. Üürileping on sõlmitud 7,5 aastaks.

23. augustil toimub Lille tee lasteaia maja pidulik nurgakivi panek.