Koosolekul lepiti kokku, et aktsiaselts MTG võtab 5. veebruariks Viljandi linnaliinidele ametisse kolm konduktorit, kes kontrollivad reisijate sõidupiletite või kuukaartide olemasolu, juhivad tähelepanu talongi komposteerimise vajadusele, aitavad reisijaid jne. Koostöös maavalitsuse ühistranspordi järelevalve spetsialistidega tõhustab see ühtlasi kontrolli piletita sõitjate ehk bussijäneste üle.

Samuti 5. veebruarist rakendub süsteem, et maavalitsus hakkab vedajalt saama andmeid selle kohta, kui palju iga päev ja igal linnaliinil pileteid komposteeritakse. Selleks ajaks peavad bussides olema loendamisvalmis praegused elektroonilised kompostrid ning võimaluse korral lisatakse bussi veel teinegi elektrooniline komposter, et vahetada välja mehaanilised kompostrid.

"Täna, olukorras, kus peame kõik hoolega raha lugema, peabki olema meie eesmärk parimate lahenduste leidmine. Sellest lähtuvalt tuleb reisijate hulka objektiivselt mõõta ja nende sõiduõigust kontrollida, mis tingib vajaduse teha praeguses süsteemis muudatusi," on öelnud Viljandi maavanem Lembit Kruuse. „Selleks tuleb ära kasutada kõik võimalused, mida tänapäeva infotehnoloogia võimaldab."

Alates 1. juulist ongi plaanis Viljandi linna- ja linnalähiliinidel sisse seada täisdigitaalne piletisüsteem, mis annab täieliku ülevaate reisijate liikumisest. See toob praeguste sõidutalongide ja kuupiletite asemele kontaktkaardid, kuhu inimestel on võimalik piletiraha juurde laadida. Tavatalongid peaksid ajapikku käibelt kaduma, kuid bussist üksikpileti ostmise võimalus jääb alles.

Üksikasjalikumat infot kontaktkaartidele ülemineku kohta on maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja kt. Kaupo Kase sõnul kavas hakata jagama kevadel. „Siis on täpsemalt teada, milline piletisüsteem Viljandis käiku läheb."

Maavalitsuse peamine eesmärk on kindlustada tõrgeteta ja optimaalne reisijate vedu ning selles osas on koostöö vedajaga laabunud. Õige info võimaldab vastu võtta põhjendatud otsuseid bussitranspordi edasisel korraldamisel.

Kaupo Kase avaldas heameelt konstruktiivselt kulgenud kohtumise üle ning tõdes, et põhimõttelistes küsimustes ollakse linnavalitsuse ja bussifirmaga ühte meelt. „Loomulikult kaasneb iga muudatusega palju otsustamist vajavaid nüansse, kuid lahendusi on samuti kergem leida teades täpsemaid andmeid sõitjate arvu kohta."

Järgmine kokkusaamine sellel teemal on kavas 2. märtsil Viljandi maavalitsuses.