Investeeringuid on tuleval aastal kavas teha 18 protsendi ulatuses eelarve kogumahust ehk 3,9 miljoni euro eest, millest linna raha on koos laenuga 2,15 miljonit eurot. Pooleliolevate Euroopa struktuurifondidest rahastatavate projektide lõpetamiseks tuleb linna omaosaluse katmiseks võtta laenu 1,49 miljonit eurot. Laen moodustab linnaeelarve kogumahust 6,9 protsenti.

Linnapea Loit Kivistik ütles, et erinevate objektide rekonstrueerimiseks ja muudeks investeeringuteks on  eelarves planeeritud 3,9 miljonit eurot, millest 1,7 miljonit eurot saadakse välisrahastuse või toetuste arvelt. Suurim summa, 36 protsenti investeeringukuludest ehk 1 377 587 eurot, läheb kultuurimaja rekonstrueerimiseks ja sisustuse uuendamiseks. Viljandi Paalalinna gümnaasiumi hoonesse plaanitakse 700 000 euro eest ehitada uued köögi- ja sööklaruumid (18 % investeeringukuludest), prügila ladestusala sulgemise lõpetamiseks kulub 430 457 eurot (11 % investeeringukuludest).

Teede ja tänavate rekonstrueerimiseks on planeeritud kasutada linna raha 400 000 eurot (10 % investeeringukuludest), millest suurim summa läheb vanalinnas asuva Pika tänava kordategemiseks. Kastani tänava esimese paisjärve puhastamiseks kulub 187 431 eurot (5 % investeeringukuludest) ning Lossipargi teede ja valgustuse rekonstrueerimiseks 119 783 eurot (3 % investeeringukuludest) investeeringuteks planeeritud kuludest.

Osaliselt, kuni 7 protsenti, taastati 2011. aasta septembrist linnaeelarvest palka saavate inimeste töötasu,  mis on peamine 2012. aasta põhitegevuse kulude suurenemise põhjus võrreldes 2011. aastaga - palgafond kasvab kõikidel linna asutustel. Kärbitud töötasude taastamine täies ulatuses tuleb kõne alla siis, kui majandusnäitajad paranevad.

Viljandi linnapea Loit Kivistik selgitas, et linn ei saa planeerida olulist kulude kasvu.

„Majanduslik olukord Viljandis lähiajal tõenäoliselt oluliselt ei parane ja seetõttu ei suurene oluliselt ka linna tulubaas. Paratamatult tuleb aga linna kulude planeerimisel arvestada ostetavate kaupade ja teenuste hindade tõusuga," selgitas Loit Kivistik.

Linnaeelarve ja selle seletuskiri on avalikustatud Viljandi linna koduleheküljel (kohalik võim-eelarve) ja linnaraamatukogus.