Viljandi maavalitsuse tervisedenduse peaspetsialist Elo Paap ütles, et kevadisele koolitusele „Viljandimaa külade tervisetoetajad" pani ennast kirja üle 40 huvilise nii maakonnast kui Viljandi linnast.

Reedel (16.03) ja laupäeval (17.03) olid neil maavalitsuse õppesaalis kavas esimesed õppepäevad, kus tutvustati käimasolevat projekti ning käsitleti üldisi tervise ja tervisedendusega seotud teemasid. Järgmisel õppekorral kahe nädala pärast, 30. ja 31. märtsil võetakse kõne alla terviseliikumine ja tervislik toitumine.

Joogaõpetaja Eha Kooser Vana-Võidu külast ütles, et ta käib joogatunde andmas Tartus, aga tahaks seda edaspidi ka lähemal teha, just küla ja kogukonna tasandil. „Minu soov on olla sellise tervisetoetajate võrgustiku üks liige, et ka jooga oleks esindatud," selgitas Eha Kooser koolitusele tuleku tagamaid esimese koolituspäeva lõunapausi ajal. „Tundub, et olen täitsa õiges kohas."

Tema sõnul on inimeste hulgas nagu mingi piir ees - nii et kui on juttu joogast, siis peaks justkui ääretult hästi painduma. „Vastupidi - kui inimene tunneb, et ta ei paindu enam kuigi hästi, siis oleks viimane aeg hakata mõtlema, kuidas sellest kangekaelsusest lahti saada," ütles Eha Kooser. Ta lisas, et loodab koolituselt ühtlasi saada palju uusi kontakte selles vallas edasi tegutsemiseks: „Eks ma olen seni olnud rohkem ikka selline „kass, kes kõnnib omapead"."

Elo Paap rääkis, et projekti „Küla tervisetoetajate võrgustiku loomine Viljandimaal" raames on kavas maakonnas n-ö rohujuure tasandil välja koolitada terviseteadlikud tavakodanikud ehk tervisetoetajad, kes esindavad erinevaid sihtgruppe. „Projekti nimi on küll seotud külaga, kuid mõistagi võivad osaleda ka asjast huvitatud linnainimesed," lisas Elo Paap.

Paremal (punase kleidi ja prillidega) joogaõpetaja Eha Kooser Viiratsi vallast Vana-Võidu külast

Paremal (punase kleidiga) joogaõpetaja Eha Kooser Viiratsi vallast Vana-Võidu külast. Foto: Viljandi maavalitsus

Spetsialisti sõnul on tervisetoetajad inimesed, kes tulevikus oskavad oma kodukohas anda infot tervist toetavate eluviiside kohta ja teavad, kuidas suurendada paikkonna heaolu. Samuti on nad edaspidi vabatahtlikena abiks tervisedenduse alase teavitustöö tegemisel ja erinevate ettevõtmiste korraldamisel oma kodukohas.

Projektijuht Marili Lenk lisas, et kokku saavad tuleva aasta veebruari lõpuni kestva projekti käigus oma teadmisi ja oskusi täiendada sada Viljandimaa elanikku vanuses 16-64 aastat. Pooled neist koolitatakse nüüd ja pooled sügisel. Kevadine väljaõppekoolitus on plaanis läbida viie kahepäevase õppekorra käigus märtsist kuni mai lõpuni, koolituspäevadeks on reede ja laupäev. Sügisene koolitus algab plaani kohaselt septembris.

Tervisetoetajate 80-tunnisel tasuta väljaõppekoolitusel käsitletakse erinevaid teemasid, mis on seotud tervise, tervisedenduse, terviseliikumise ja tervisliku toitumisega. Samuti on õppeprogrammis nõustamise põhimõtted, kasulikud mõtlemisviisid ja enesejuhtimine, enesekehtestamine jt põnevad teemad. Praktilise tööna avaneb tervisetoetajatel võimalus korraldada maakonna inimestele kokku neli tasuta tervisepäeva.

Lisainfot projekti ja koolituse kohta saab küsida e-postiaadressil marililenk@gmail.com (projektijuht Marili Lenk) või elo.paap@viljandimaa.ee (Viljandi maavalitsuse terviseedenduse peaspetsialist Elo Paap).

Projekti „Küla tervisetoetajate võrgustiku loomine Viljandimaal" kaasfinantseerijad ja Tervisetoa koostööpartnerid on SA Viljandi Haigla, Viljandimaa Omavalitsuste Liit ja MTÜ Ühendus Kodukant Viljandimaa. Samuti on koostööpartneriteks Eesti Punane Rist Viljandimaa Selts, MTÜ Viljandimaa Tervist Edendavad Lasteaiad ja SA Viljandimaa Arenduskeskus.

Projekti rahastab Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti riik.

Sama projekti käigus on kavas ühtlasi koostada ja trükkida 5000 infovoldikut Viljandimaa tervisealaste nõustamisteenuste kohta teabe levitamiseks Viljandi maakonnas.

Foto: Viljandi maavalitsus