Samas märkis ta, et ebameeldiv lõhn on kujunenud Astes elades tavapäraseks ja ilmselt selle tekitaja vastu elanike hammas ei hakka. “Meie võime haisust rääkida, aga sigala külvab läga ümbruskonda ju ikka edasi,” nentis ta.

Asulas leviva haisu põhjustab elanike arvates Pähkla sigala, kust seavirts veetakse Aste ümbruses asuvatele rohumaadele ja põldudele.

Viimastel päevadel Astes samuti seavirtsa haisu tundnud Leida märkis, et sai eile vaevalt akna paotada, ent pani selle otsemaid taas kinni, sest tuul kandis väljast tuppa ebameeldivat lõhna. Leida möönis, et on aeg-ajalt õhus lenduva sealäga tunnusaroomiga samas ka leppinud ning haisuga võitlusse ei asu.

Elupõlise astelase Silvi hinnangul polevat hais asula kohal aga sugugi hull ning tema meelest pole sellest mõtet probleemi teha. “Ega virtsa põldudele pidevalt panda,” osutas Silvi. “Kevadel-sügisel paaril päeval ja seda on ju nii vähe."

Aste lähedusse jääva osaühingu Saare Peekon Pähkla sigala juhi Raul Maripuu selgitusel viivad nemad virtsa vastavalt kinnitatud laotuskavale põldudele ja rohumaadele.

Samas ei saanud sigala juht neist inimestest ikkagi aru, kes ise maapiirkonnas elades seavirtsa haisust probleemi teevad. “Ma ei tea, kust nad tulnud on? Eluaeg on ju maal põllumajanduse ja loomakasvatusega tegeletud. Loomad on ikka s….d ja see s… tuleb põllule panna. Kui inimesele see ei meeldi, mingu linna elama."