Saunaviha valmistamine on suuresti tunde järgi tehtav töö. Tood metsast portsu kaseoksi koju ning hakkad siis nendest vihta kokku sättima. Ikka nii, et tuleks endale käepärane viht, mida on mõnus peos hoida ja mis näeb ilus välja. Tähtis on ka saunaviha sidumise sõlm, et viht kätte ära ei laguneks.

Saunavihta saab teha kõikide puude okstest ja ka taimedest, nagu meliss, nõges, piparmünt jne. Kõige rohkem tehakse ikkagi kase-, tamme- ja kadakavihta. Tammeviht leevendab südamehaigusi, värske kadakavihaga saab teha tervislikku nõelravi. Kaseviha ütleb rahvatarkus väsimust peletavaks ja eks seepärast on kask eestlasele südame külge kasvanud.

Saunavihad püüti valmis teha ikka jaanipäeva paiku ja vihtasid tuleb säilitada kuivas, õhurikkas ning varjulises kohas.

Kui kõigil saunavihad valmis, mis siis muud kui omatehtud vihtadega sauna. Eestlased on aastasadu saunast lugu pidanud ja ajast aega saunas käinud kõigil pöördelistel eluhetkedel ning tähtsamatel pühadel. Öeldakse, et saunaskäiguks peab olema aega ja saun ravib kõik haigused. Saunaskäik turgutas tublisti meie tervist ja puulehtede meeldiv aroom lõi hea meeleolu. Saunas nautisime head enesetunnet, lõdvaks lastud vaimu ja meeldivat seltskonda. 

Peretütar Teele tutvustas vibu käsitsemise algtõdesid ja seejärel said soovijad ka kätt proovida. Vibulaskmisel tuli esmalt käed-jalad-silmad õigesse asendisse saada ja seejärel nool lendu lasta. Pidi ikka kõigest jõust pingutama, et vibunöör pingule - see tähendab silmanurgani - tõmmata. Sellises poosis vibu paigal hoida oli juba liig mis liig, aga see kogemus oli superlahe. Kevade viimase päeva lõpetas juba traditsiooniks kujunenud hea tuju piknik.

Aitäh naisteklubi juhatusele, kes selle toreda õpitoa korraldamisega suunasid meie mõtted esivanemate kultuuripärandi tundmise ja säilitamise tähtsusele. Aitäh Oija talu pererahvale Helile, Harryle ja Teelele, kes meid lahkesti vastu võtsid ning vanade eestlaste oskusi edasi andsid ja kombeid meenutasid. Aitäh projekti toetajatele Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupile ja Vastse-Kuuste Vallavalitsusele.