Et Ojamaa kaevanduse aastane kaevemaht oli siiani piiratud 2,7 miljoni tonniga, ostis VKG kuni eelmise aasta detsembrini puuduva osa tükikivist Eesti Energialt. Selle eest tuli aga maksta märksa rohkem, kui oli tükikivi omahind Ojamaa kaevanduses. Kui õli hind maailmaturul koos naftaga järsult kukkus, pani VKG kaks õlivabrikut seisma, kuna ostetud toorainega jätkamine oleks viinud tootmise kahjumisse.

VKG juhatuse liige, tehnikadirektor Meelis Eldermann kinnitas, et riigikogus sündinud seaduseparandused rahuldavad ja juba eile alustati ettevalmistusi tehaste käivitamiseks.

Samas toonitas ta, et kaevemahte pole võimalik üleöö kasvatada ja seepärast võtab ka tehaste taaskäivitamine aega. “Ühe vabriku saame loodetavasti käima juba augustis, kuna selle jaoks on võimalik kaevemahte suurendada olemasolevate seadmete ja inimestega,” sõnas ta.

Teise vabriku töölepanekuks võib Eldermanni sõnul kuluda ligikaudu pool aastat, kuna tuleb soetada uut tehnikat ja seadmeid ning võtta tööle ka ligemale sada kaevurit. “Peame investeerima ligikaudu 13 miljonit eurot. Asume kohe tegutsema ja tahame uuel aastal olla valmis kaevandama Ojamaal 3,5 miljonit tonni kaubapõlevkivi aastas,” sõnas ta.