Käesoleval aastal on Võhma Linnavalitsuse, Võhma Gümnaasiumi ja Eesti Karskusliidu koostöös toimunud kevadine alkoholi ja kogukonna teemanädal, mille raames peeti koolis õpilastele loenguid, korraldati kogukonna erinevatele spetsialistidele temaatiline ümarlaud, kultuurimajas olid üleval näitused ja toimus ka avatud üritus linnarahvale. Sügisel korraldati veel ka koostöös Viljandi Maavalitsuse tervisetoa ja Tervise Arengu Instituudiga õppepäev pedagoogidele „Alkoholi tarvitamise ennetamine koolikeskkonnas".

Idee jõululaadal sõnumiga kaardikesi jagada tuli Võhma Gümnaasiumi õppealajuhatajal Luule Tiirmaal. „Koolis ja lasteaias kuulevad õpetajad tihti laste jutte sellest, kuidas ema ja/või isa oli purjus ja mismoodi siis laps ise midagi söögiks pidi leidma ja õue minnes end ise riidesse seadma," selgitas Luule Tiirmaa.

„Kui hästi see väikesel inimesel omapäi välja tuleb, seda siis õpetajad, naabrid, sotsiaaltöötajad näha-kuulda saavadki. Loomulikult ei suhtle sellises seisus vanemad lapsega, ei kuule tema küsimisi ega aita leida lahendusi tema muredele. Ühel hetkel on laps ise juba alkoholi küüsis. Põhikooli viimases kooliastmes on see juba tõsine probleem."

Sarnane üleskutse kostub Soomes juba 14. aastat, kui seal ühinevad erinevad organisatsioonid ja meediakanalid, et kutsuda inimesi mõtlema jõulupühade ajal peamiselt just lastele.

„Pühad, iseäranis jõulupühad öeldakse perepühad olevat. Sel ajal igatseb igaüks kodutunnet, seltsi, turvatunnet. Eriti elevil on neist pühadest lapsed. Kujutlege vaid seda pettumust, kui tema jõulud ei sarnane filmist nähtule üksnes seetõttu, et kodu täidab jõulukaunistuste ja -rahu asemel purjus inimeste melu, kolisevad alkoholipudelid ja hirm oma lähedaste elu pärast," rääkis õppealajuhataja Tiirmaa.

Tänu kooli kunstiõpetajatele valmisid laste endi poolt tehtud joonistused, millest Carolyna Puiste töö läks kaardikestele ja väikestele plakatitele. Karskusliit kandis hoolt kujunduse eest ning linnavalitsus kattis kaartide ja plakatite paljundamisega seotud kulud.

Võhma abilinnapea Aare Järvik kannab alkoholi tarvitamisega seotud kahju tõsiselt südamel. „Mul oleks hea meel, kui saaksin kuidagimoodi alkoholitarbimist piirata," põhjendas Aare Järvik. „Minu jaoks on siin üheks variandiks alkoholitootmine keelustada. See ei ole kahjuks võimalik!

Teine variant oleks pikaajalisem protsess ehk raiuda kui tulist rauda, et alkohol on kahjulik ja alkoholism on haigus. Seetõttu näengi, et selline kampaania on kindlasti mõjuvam, kui lihtne plakatikene seinal või isegi reklaam televisioonis."

Jõulukaardikeste aktsioon on sellisel kujul võimalik, kuna sellega tuli innukalt kaasa ka jõululaada korraldaja ja kohalik ettevõtja Peter Wüthrich.

„Võhmasse väljastpoolt tulijana on see linn minu jaoks üsna omamoodi nähtus, kus toimib meeldiv ja põnev koostöö väga erinevatel tasanditel," rääkis Eesti Karskusliidu esimees Lauri Beekmann. „On austustvääriv, kuidas kooli- ja linnajuhid tahavad alkoholiprobleemi kontrolli alla saada. Ja kui siia tõesti lisada veel ka näiteks Peter Wüthrichi laadne ettevõtja võib üsna kindlalt öelda, et see kogukond saab mõjutatud. Ja selleks ju jõuluaeg mõeldud ongi!"

IV Romantiline Jõululaat küünlavalguses toimub Võhmas 10. detsembril kell 16:00-20:00.