Meie põlvkonna ajaraamatu eredamateks lehekülgedeks on kahtlemata laulev revolutsioon, taasiseseisvumise aastad, noore eesti riigi taastamine, sealhulgas valdade loomine ja sellega kaasnenud ümberkorraldused.

Tänasel päeval räägitakse aga juba valdade ühinemisest ja uutest võimalikest ümberkorraldustest.

Vormsi valla omavalitsuslik staatus ja õigused kinnitati 19. detsembril 1991. aastal. Vastava tunnistuse andis välja Eesti Vabariigi ülemnõukogu ja allkirjastas presiidiumi esimees Arnold Rüütel.

Noore Eesti riigi omavalitsuste eestvedajate - volikogude ja vallavanemate töö ja probleemid erinesid tänasest nagu öö päevast. Kogemusi polnud kusagilt võtta, aga hakkama tuli saada.

Vormsi valla toimingutele lisas keerukust ja probleeme ka veel meretagune asukoht. Vald oli noor, juhtidel puudusid kogemused, teati vaid kuhupoole taheti liikuda. Vahendeid, usaldust ja rahva toetust nappis. Iga järjekordne vallajuht andis endast parima.

Kuidas välja kukkus, seda jälgis kogukond hoolega. Arvustajaid, kritiseerijaid on alati olnud ja nad ei kao kunagi päriselt. Ometi tundub, et aasta- aastalt vormsilaste rahulolu kasvab.

Omajagu on see tingitud ju üleüldisest eestlase heaolu paranemisest meie riigis, aga küllap on ka kohapeal aastate jooksul tehtud töö ja nähtud vaev selle vilja välja kandnud.

Kõige eelneva valguses sügav kummardus kõigile Vormsi valla volikogude koosseisudele, vallavanematele, entusiastidele ja patriootidele. Palju jõudu uuele volikogule ning tegusaid päevi vallavanemale.