Sõprus maapähklivõiga algas alles ülikoolipõlves, kui Tia käis suvevaheaegadel puude istutamisega raha teenimas. “See oli tükitöö ja füüsiliselt väga raske. Siis hakkasin saia peale maapähklivõid määrima, sest see andis energiat ja jõudu. Alguses ma paljalt ei tahtnud, panin kas mett või moosi peale, aga nüüd mulle meeldib lusikaga purgist süüa.”

Mõte hakata valmistama maapähklivõid kohapeal, selle asemel et seda purkide viisi Kanadast tassida või tuttavatelt tellida, sündis kahasse Katja Loidega, kes peab MTÜna tegutseva spordiklubi Finifit juhina lugu tervislikest eluviisidest.

Aasta tagasi võetigi pähklivõitegu ette. “Minul oli parajasti tervislikel põhjustel olukord, kus oli rohkem aega, ja Tia oli samal ajal lõpetanud lambapidamise ega tahtnud enam nii palju liha süüa,” meenutab Katja asjade sobivat kokkulangemist.

“Aga Eestis on ikkagi külm ja on vaja energiat,” põhjendab Tia liha asendamist toitva pähklivõiga. “Tegelikult meeldib mulle isegi rohkem mandlivõi, mida nüüd samuti valmistame. Sõbrad Kanadast ütlesid, et mis te teete pähklivõid, seda on igal pool saada, tehke parem mandlivõid, mis on tõeline delikatess.”

Loe edasi Põhjarannikust.