Peab nentima, et ei ole midagi uut siin päikese all. Kümme aastat tagasi, tollase siseministri Ain Seppiku välja öeldud mõtted, mis on saatesõnadeks H. Raudla „Kodaniku raamatule", on aktuaalsed tänaselgi päeval ja sisaldavad järgmist:

Kodanikustaatus ei tähenda ainult õigusi, see toob endaga kaasa ka mitmeid kohustusi ja vastutust.

Eesti riigi ees on uued ülesanded, mida üksnes ametnikud oma kabinetivaikuses lahendada ei saa. Kaasaegne demokraatlik ühiskond esitab meile üha kasvava kodanike osaluse nõude. Mida aktiivsem ja teadlikum on kodanik, seda rohkem suudab ta kogukonna ja kogu riigi asjade arutamisel kaasa rääkida. Elanikkonna vastutuse suurenemine Eesti elu kujundamisel on täna väga oluline teema.

Organiseerunud kodanikkonna kaasamisel on eelkõige tasakaalustav roll demokraatliku riigi kujundamisel ja riiklikult mõtleva ning riigile ustava ja usaldusväärse kodanikkonna kasvatamisel.

Kodanike kaasamiseks on oluline Eesti ajaloolistest traditsioonidest tuleneva ja meile kultuuriliselt omase arusaama kujundamine.

Aktiivne inimene kui elujõulise kogukonna kõige olulisem lüli määrab meie ühiskonna tugevuse. Kodanikul peab olema võimalus oma riigi asjades kaasa rääkida ja omaenda tulevikku kavandada.

Meie riigil on kätte jõudnud aeg asuda pidama dialoogi demokraatia küsimustes hästi orienteeruva kodanikkonnaga. Meist igaühest sõltub, millise riigi jätame tulevastele põlvedele.

Kuidas riik toimib, millised on inimeste õigused ja kuidas neil on võimalik osaleda otsuste mõjutamisel nii riigi tasandil kui ka kohalikes omavalitsustes - et võiksime J. F. Kennedy moodi mõelda: „Ära küsi, mida sinu maa saab teha sinu heaks, küsi endalt, mida sina saada teha oma maa heaks."

Seda mõtet aitab ellu viia vabatahtlik tegevus.

Vabatahtlikku tegevust ei pea tegema, seda võib teha. Vabatahtlik tegevus ongi inimese vaba valik teha midagi ühiskonna heaks. See on võimalus anda oma panus just selles mahus ja vormis, mis tegijale sobib. Vabatahtlikud muudavad oma väikeste ja suurte heategudega maailma. Veelgi olulisem on, et läbi selle muutub ka inimese enda maailm.

Vabatahtlik tegevus pakub positiivset emotsiooni, vaheldust igapäevasele rutiinile, võimalust saada uusi väärtuslikke kogemusi ja teadmisi, ennast arendada ning avardada oma maailmapilti. Mida vabatahtlik tegevus konkreetselt annab, sellele leiate täpse vastuse veebilehelt www. vabatahtlikud.ee, mis sisaldab järgmist.

Saad teha midagi head ja kasulikku.
Vabatahtliku tegevuse peamine võlu on selles, et saad ise midagi konkreetset ära teha. Näiteks kedagi aidata, kodukandi elu paremaks muuta või hoopis mõnele ühiskonnas olulisele probleemile lahendusi otsida. Seda kõike sulle sobival viisil ja mahus. Eestis on palju häid algatusi, mitmesuguste väärt eesmärkide nimel tegutsevaid kodanikeühendusi, kus saad kaasa lüüa ja oma panuse anda. Aitamise rõõm on väärt kogemist!

Saad ennast proovile panna.
Vabatahtlikus tegevuses võib inimene kokku puutuda uute väljakutsetega, mis pakuvad väärtuslikke elukogemusi ning enesekindlust erinevates olukordades toime tulemiseks. Vabatahtlikuna saad sa hõlpsalt proovida, kas sinus on juhiomadusi, meeldib sulle töötada koos teistega või eelistad tegutseda omaette. Kas sul tuleb hästi välja projektide kirjutamine, ürituste korraldamine või teiste inimeste nõustamine ja toetamine. Mitmed inimesed on läbi vabatahtliku tegevuse avastanud oma kutsumuse ja leidnud eneseteostuse.

Omandad uusi teadmisi ja oskusi. Alati ei pea kursustele minema, et midagi juurde õppida. Vabatahtlikuna saad ennast arendada tegevuse käigus ning õppida väga praktilisi asju, alates matkatarkustest või oma aja paremast planeerimisest, lõpetades inimeste veenmisega mõne olulise ettevõtmise tähtsuses. Vabatahtliku tegevuse käigus omandatud teadmised ja oskused ning töökogemus on sulle abiks tööturul.

Leiad uusi sõpru ja tuttavaid.
Vabatahtliku tegevuse käigus võid kohtuda väga erinevate inimestega ning leida mõttekaaslasi ja sõpru kogu eluks. Näiteks lüües kaasa naabruskonna ühisüritustel saad paremini tuttavaks oma kodukandi rahvaga. Erineva taustaga inimestega suheldes avardad oma silmaringi ning lood väärtuslikke kontakte.

Viimane aeg on jõuluvanale kiri kirjutada, et kõik jõulusoovid ikka õigel ajal pärale jõuaksid. Ärge unustage, et jõulukuul käivad ringi ka päkapikud, kes jälgivad, kui head lapsed me oleme. Et jõulusoovid täituksid, olgem üksteise vastu sõbralikud ja lahked ning tehke jõulukuul kindlasti vähemalt üks heategu inimesele, kes seda kõige rohkem vajab.

Imelist jõuluaega!