Kokkuvõtvas sõnavõtus volikogu is­tungil märkis vallavanem, et vaata­mata finants- ja majanduskriisi jät­kumisele, suutis Luunja vald tagada seadustest, valla arengukavast ja vo­likogu ning valitsuse otsustest tule­nevate ülesannete täitmise. Tagatud oli kõigi vallaasutuste normaalne töö ja seega kõigi avalike teenuste jätku­mine. Märkimisväärselt suurenesid peredele mõeldud toetused ning fi­nantseeriti vallaeelarvest erinevaid lastehoiuvõimalusi. Intensiivselt te­geldi lisarahade hankimisega erine­vatest allikatest. Kõige paremaks tu­lemuseks selles osas oli KOIT kavast saadud 7,8 milj. krooni Lohkva las­teaia ehituseks. Varasemast oluliselt rohkem kulutati teede remondile, eri­ti asfaltteede ja tänavate sõidetavuse parandamisele ning vastupidavuse suurendamisele.

Seadusest tulenevalt tutvus aruan­dega ka audiitorbüroo ELSS AS, kes jäi tööga rahule. Volikogu revisjoni­komisjon (esimees Urmas Pärnalaas) juhtis volikogu ja vallavalitsuse tä­helepanu valla finantsvõimekuse vä­henemisele ning kahe viimase aasta negatiivsele tulemile. Suurenenud on ebatõenäoliselt laekuvad nõuded 203 tuh. kroonini. Selle moodusta­vad munitsipaalkorterite üürivõlad ja osaühingul kruusa müügist saamata jäänud raha. Positiivsena märkis ko­misjon ära väikest laenukoormust.

Volikogu majanduskomisjon nõustus eeltooduga ning tõdes lisaks, et 2009. a. oli vallale paljude tegevuste ette­valmistav aasta. Kogu valla eksistent­si ajal ei ole olnud ühel aastal töös nii palju objekte kui tänavu. 2009. a. võt­sime volikogus vastu palju kulukaid otsuseid, mis olid põhiliselt suuna­tud laste heaks. Hüppeliselt suure­nes valla elanike arv, mille olulisteks põhjusteks kindlasti kopsakas sünni­toetus ja valla tegevus lasteaiateenu­se osutamisel andsid eeskätt linna­äärses piirkonnas elavatele noortele peredele tõuke elukoha registreeri­miseks koduvalda. Positiivne on as­jaolu, et vallaeelarvega asutustele an­tud raha ei kulutatud ära 100%-liselt, mis võimaldas osa raha hoida selle aasta tegemisteks.

Volikogu kinnitas valla 2009. a. ma­jandusaasta aruande üksmeelselt.

***

Seoses uue Lohkva lasteaia asutami­sega tekkis vajadus muuta valla laste­aedade teeninduspiirkondi. Piirkon­dade määramine on vajalik selleks, et lapsevanematel oleks võimalik oma last paigutada võimalikult kodukoha­lähedasse lasteaeda, mis küll alati ei pruugi ühtida lapsevanema sooviga. Teeninduspiirkondade määramisel lähtuti eelkõige lasteaedade suuru­sest. Luunja lasteaed on ja jääb val­la suurimaks seetõttu on tal ka kõige suurem teeninduspiirkond. Kavastu Algkool-Lasteaia teeninduspiirkond jääb endiseks. Avatavasse Lohkva lasteaeda saavad lapsed tulla esma­järjekorras Lohkva ja Veibri külast.

***

Kevadisest suurveest ja vähesest rahast tingituna lükkus vallateede remondiks ettenähtud rahade jaota­mine varasemate aastatega võrreldes hilisemaks ja teostatavate tööde maht kesisemaks. Ülevaatuse komisjon (esimees Aavo Arrak) oli teede olu­korda hinnanud kolmel erineval ajal ning pingeritta pannud kõige rohkem remonti vajavad teelõigud. Volikogus andis selgitusi ka vallas teede hool­duse ja remondiga tegelev OÜ Luunja HMT juhataja Illart Arjukese. Suur­vee tõttu said kõige enam kahjustada Kabina küla teed, seetõttu on nad ka koostatud pingerea eesotsas. Selle aasta erandiks on veel asjaolu, et as­faldi parandustöid ei tehta v.a. suu­remate aukude täitmine killustiku ja emulsiooniga, mida on juba tehtud ca 10 tuh krooni eest. Luunja aleviku tänavate kaevetööde kohad paranda­takse pärast trassitööde lõppu sama projekti raha eest.

Kuna möödunud lumerohke talv mõ­jus meie valla teehooldusrahale eri­liselt hävitavalt, siis tegi majandus­komisjon volikogule ettepaneku eral­dada lisaeelarvega OÜ-le täiendavat teehooldusraha 115 tuh krooni. Üle­jäänud ca 100 tuh krooni tuleb firmal teede remondiks leida oma eelarves olevate rahade ümberpaigutamisega. Volikogu liikmed olid ettepanekuga nõus.

***

Vallavalitsusele oli tulnud taotlus Sirgu külas asuvale Akki maaüksu­sele detailplaneeringu algatamiseks. Omanik soovib sellega jagada maa­üksust kruntideks ja muuta osaliselt maa sihtotstarvet. Kuna Luunja val­la üldplaneeringu kohaselt on sellel maal maatulundusmaa sihtotstarve, siis peab planeeringu algatamise suh­tes otsuse tegema volikogu. Volikogu nõustus detailplaneeringu algatami­sega lähtudes asjaoludest, et soovi­takse ehituskrunti moodustada talu järeltulevale põlvkonnale elamiseks ning taotlusele olid nõusoleku and­nud planeeringu- ja keskkonnako­misjon ning Sirgu küla Selts.