2010. aastal olid volikogus päevakorral järgmised olulised dokumendid: Peipsi ranna-ala ja valla üldplaneering; valla, kunstide kooli ja gümnaasiumi arengukavad; gümnaasiumi, hooldekodu ja lasteaia põhimäärused; ehitusmäärus; heakorra eeskiri; valla eelarvest täiendavate sotsiaaltoetuste taotlemise ja maksmise tingimused ja kord ning mittetulundustegevuseks toetuste andmise kord. Menetluses on olnud kõik dokumendid, mille läbivaatamist ja ettevalmistamist eelmise aasta lõpus kavandasime. Mis pole õnnestunud on asjaolu, et ühte komisjoni pole me suutnud tööle panna ning ei leia endi hulgast inimesi juhtima komisjonide tööd. Volikogu esinaisena oleks oodanud volikogu liikmetelt rohkem kaasamõtlemist ja aktiivsemat osavõttu volikogu tööst, sest elanikud on volitanud meid valla arengut suunama.

Uude 2011. aastasse jäävad olulistest dokumentidest meie valla Peipsi ranna-ala üldplaneeringu kehtestamine, arengukava muutmine eesmärgiga lisada sinna Kauksi ja Kuru külade arengukavast tulevad muudatusettepanekud ning terviseprofiililisamine,mõnede hallatavate asutuste arengukavade ja põhimääruste muutmine, detailplaneeringute kehtestamine (võimaliku tulevase uue kaubakeskuse asukohale). Kõige olulisem on kõige selle juures valla eelarve koostamine eesmärgiga kõike loodut hästi majandada.

Ka järgmine aasta tõotab tulla katsumusterikas. See on vist juba kolmas aastalõpukokkuvõte, kus sellest kirjutan. Aga tõe eest peitu ei poe – elanike arv vallas jätkuvalt väheneb, väheneb ka maksumaksjate arv. See kõik mõjutab meie eelarve mahtu ja seda, mida saame endale lubada. Ma väidan, et peame olema valmis ebapopulaarseteks otsusteks. Neid otsuseid enam edasi lükata ei saa ning ootan selles osas mõistlikku kaasamõtlemist.

Arengulisest vaatenurgast loodame uuelt aastalt konkreetsemaid otsuseid Kauksi ja Kuru ranna-ala potentsiaali ärakasutamisel. Selle eesmärgi nimel on volikogu võtnud riigiteedest üle Kauksi ja Kuru teelõigu ning vald on sõlmimas lepingu RMKga ranna-alal ja parklate pikaks ajaks rendilevõtmisel. Seda kõike toetab Kauksi ja Kuru elanike enda suur tahe, mis väljendub kahe küla ühises arengukavas.

Uude aastasse jäävad võimalused aleviku vee- ja kanalisatsioonisüsteemi rekonstrueerimiseks, Tärivere mäele valgustatud terviseraja rajamiseks, osalemiseks rahvusvahelises turismi arendavas projektis, samuti maakonna hariduselu analüüsivas projektis. Iisaku valla poolt näen suurt vajadust aktiivsemas koostöös sealhulgas nn Lõunaregiooni valdadega. Praegust koostööd pean pigem kaootiliseks ja enesekeskseks. Ootused on aleviku keskusele parema planeeringu leidmisel, puudutab see nii jalakäijatele kõnnitee rajamist kui ka aleviku bussipeatuse saatuse otsustamises.

Kuna meid on õnnistatud ka sel aastal korraliku lumega, siis nautigem kõik kelgu- ja suusamõnusid. Ja kui vahepeal tuleb torme trotsida, siis varsti paistab niikuinii päike!

Kaunist ja rahulikku jõuluaega! Edukat ja tegusat uut saabuvat aastat!