Teisel lugemisel oli määruse eelnõu „Vallaeelarve reservfondi kasutamise kord". Eelnõule laekus üks parandu­settepanek, mis sätestanuks reserv­fondist rahade eraldamiseks täienda­vaid kitsendavaid tingimusi. Majan­duskomisjon esitatud kujul ettepane­kut ei toetanud, kuid tegi omalt poolt ettepaneku, kehtestada reservfondist rahade eraldamiseks ülempiir, mis võiks olla 4000 eurot. Kõik volinikud olid koos nimetatud muudatusega määruse vastuvõtmise poolt.

Teist korda loeti Luunja valla sti­pendiumi statuudi muutmise eelnõu. Kuna eelnõul oli pikk pealkiri ja see seisnes eelnevate õigusaktide muut­mises, siis lepiti kokku, et tunnista­takse eelnevad selleteemalised õi­gusaktid kehtetuks ja võetakse vastu uuendatud määrus „Luunja valla sti­pendiumi statuut". Stipendiumi taot­lejatel soovitan eelnevalt uue määru­sega tutvuda.

Volikogu esimehele otsustati ka sel aastal maksta transpordikompensatsi­ooni 32 eurot kuus.

Nagu eelnevalt kokku lepitud, esi­tas vallavalitsus 2012.a. vallaeelarve eelnõu esimesele lugemisele. Eelar­ve peamised tulud olid prognoositud arvestuste kohaselt ning kulutuste osas oli püütud võimaluste piires ra­huldada asutuste esitatud taotlused. Majanduskomisjon leidis eelnevalt eelarvet analüüsides, et esitatud tulu­des on palju ebaselgust. Riigipoolne tasandusfondi summa on ametlikult avaldamata, haridusministeeriumi poolt antav pedagoogide palgaraha jm hariduskuludeks eraldatav raha on teadmata. Samuti ei ole teada, palju laekub aasta lõpuks üksikisiku tulumaksu ning kui palju jääb aasta lõpuks rahalist jääki, mida saab suu­nata järgmise aasta eelarvesse. Vii­mase kvartali tulumaksu laekumise järsk langus võrreldes varasemaga oli põhjuseks, miks majanduskomisjon pidas vallavalitsuse poolt esitatud üksikisiku tulumaksu tõusu 12% lii­alt optimistlikuks.

Tulenevalt kirjeldatud ebaselgusest tulude osas, leidis majanduskomisjon üksmeelselt, et esitatud eelnõu ei ole küps parandusettepanekute esitami­seks. Ka kulude osas leiti kohti, kuhu ilmselgelt on vaja raha juurde anda, mis omakorda tähendab kärpeid teistest valdkondadest. Majandus­komisjonile ei meeldinud, et eelnõu kohaselt jääb investeeringuteks ai­nult 3% kogu eelarve mahust, mis on väikseim summa läbi aegade. Majan­duskomisjon tegi ettepaneku mitte hakata kulusid ümber jaotama kuna tulude osas on suur teadmatus ning eelnõu esimene lugemine katkestada. Sellega nõustus juba enne istungit vallavalitsus ja istungil kõik volini­kud. Vallavalitsus esitab muudetud eelarve eelnõu jaanuaris, niipea kui täpsustub tulubaas.

Vallavalitsuse poolt esitati volikogu­le otsuse eelnõu „Kabina külas asuva Kruusaaugu ja Piiri maaüksuste de­tailplaneeringu kehtestamine". Veel enne volikogu istungit sai vallavalit­sus Keskkonnaameti Jõgeva - Tartu regioonilt teate, mille kohaselt on detailplaneeringu alal avastatud kait­sealuste taimeliikide uued asukohad, millega on vaja arvestada planeeringu rakendamisel. Keskkonnaamet kavat­seb täpsustava inventuuri kaitsealus­te taimede osas läbi viia 2012.a. ke­vadel taimede vegetatsiooniperioodil. Eeltoodust lähtuvalt saab praegu Kruusaaugu ja Piiri maaüksuse de­tailplaneeringu kehtestada osaliselt, mida volikogu ka tegi.

Kultuuri- ja spordikomisjoni poolt esitati teiseks lugemiseks määruse eelnõu „Valla heakorrakonkursside lä­biviimise kord". Olulisem sisseviidud muudatus on konkursi toimumise aja pikendamine maist augustini. Komis­joni poolt on välja töötatud hinda­miskriteeriumid. Allakirjutanu arva­tes on üks tähtis punkt eelnõust välja jäänud: „Komisjoni liikmed peavad näitama initsiatiivi konkursi objekti­de leidmisel". Ka komisjon tegi ette­paneku eelnõud edasi menetleda ning uuendatud eelnõule määrati ettepa­nekute tähtajaks 31. jaanuar.

MTÜ-lt Münnich laekus vaie vo­likogu 27.10.2011.a. otsusele nr 29, milles palutakse see tühistada põh­jendades, et otsus on põhjendamata ja argumenteerimata ning taotletakse projekti „Münnichite ja Nolckenite memoriaalpargi rajamine" kaasrahas­tamist 6 600 euro ulatuses. Vaide esi­taja leiab, et objekt on volikogu poolt võetud valla arengukavva ning ta on enne projektitaotluse esitamist PRIA-le saanud vallavalitsuselt garantiikir­ja 10%-lise vallapoolse kaasrahasta­mise osas, samuti on sõlmitud kolme­poolne maakasutuse leping 7 aastaks. Sven Šois andis ülevaate töödest, mida MTÜ projekti raames teostab. Pärast ettekannet, vältimaks huvide konflikti, taandas Sven Šois ennast päevakorrapunkti menetlemise ajaks, kuna kuulub MTÜ juhatusse ning lahkus istungisaalist. Vaiet menetle­sid eraldi kaks komisjoni - kultuuri- ja spordikomisjon ning majandusko­misjon. Eespool nimetatud komisjon esitas põhjalikult motiveeritud otsuse eelnõu, kuid otsustas kaasrahastami­se summa 3 300 eurot endiseks jätta. Majanduskomisjon jäi oma eelnõus varasema seisukoha juurde, toetada 6 600 euro ulatuses. Muudatus tehti pargiala avaliku kasutusaja nõudes­se, sest kehtestatud otsusesse kirju­tatud 99 aastat ei ole realistlik, kuna investeeringuga tehtud rajatised amortiseeruvad palju varem. Uueks tähtajaks pakuti komisjoni poolt 25 aastat, mille osas tehakse maaomani­kule ettepanek sõlmida avaliku kasu­tuse leping. Suure häälteenamusega võeti vastu majanduskomisjoni poolt esitatud eelnõu, mis on ühtlasi vastu­seks MTÜ Münnich vaidele.

Volikogu andis vallavalitsusele kooskõlastuse Luunja Kultuurimaja töötajate muudetud koosseisu kinni­tamiseks.