Kõige suurema ülekulu ca 160 tuhat krooni on teedehoolduse ja haljastuse alal OÜ Luunja HMT-l. Oluliselt rohkem on kulunud veel vallasisesele transpordile, seda eeskätt remondikulude suurenemise tõttu. Viimase üheks põhjuseks on kindlasti suvise teehoolduse halvem kvaliteet võrreldes eelmiste hooaegadega.

***

Vallavalitsuse poolt esitati volikogule k.a. viimase kolmanda lisaeelarve eelnõu, mis oma sisult on 160 tuhande krooni ulatuses positiivne. Tulude osa andsid põhiosa sihtotstarbelised laekumised, mis suunati edasi kuludeks vastavate asutuste eelarvetele. Kõige rohkem oli laekunud raha Luunja koolile. OÜ Luunja HMT ülekulu võimalikuks katmiseks olid vallavalitsuse poolt esitatud eelnõus vahendid kirjutatud eraldi eelarve reale, et lõplikuks otsustamiseks oodata ära majanduskomisjoni ja volikogu seisukohad. Majanduskomisjon pidas üksmeelselt äriühingu käitumist vastutustundetuks ning tegi ettepaneku lisaraha eraldada ainult nendeks töödeks, mis olid vallavalitsuse poolt eraldi tellitud. Komisjon leidis, et tavapäraste teehooldus- ja haljastustööde osas oleks lisaraha vajaduse pidanud enne tööde tegemist vallavalitsusega kooskõlastama. Sellel teemal tekkis volikogus vaidlus ning hääletamise tulemusena jäi peale volikogu liikme Aare Songe ettepanek eraldada OÜ Luunja HMT-le lisaeelarvega teehoolduseks täiendavalt 100 tuhat krooni. Lisaeelarvega tehti ka väiksemas mahus rahade ümberpaigutamisi vastavalt kujunenud olukorrale.

***

Teatavasti võetakse Eesti riigis varsti kasutusele uus raha ning meil kõigil tuleb harjuda oluliselt väiksemate rahanumbritega kui me seni oleme opereerinud viimase paarikümne aasta jooksul. Sellest tingituna on tarvis volikogus uuendada kõik õigusaktid, mis sisaldavad rahanumbreid. Mõnede puhul, näit. töötasud, eeldab see ainult vastava kordajaga jagamist ning ei vaja seega arutelu mitmel istungil. Üks mahukamaid määrusi, kus on oludest tingituna mõistlik teha ka sisulisi muutusi on sotsiaaltoetuste maksmise kord Luunja vallas. Selle esimeseks lugemiseks oli volikogule esitatud kaks eelnõud, üks sotsiaalkomisjoni poolt ja teine allakirjutanult. Komisjoni poolt tehtud eelnõus oli kaotatud lapsehoiu toetus ja sisuliselt muudetud lapsehoiuteenuse maksmise korda. Muus osas oli piirdutud rahaühiku muutmisega ning ümardamisega. Minu poolt tehtud eelnõus, millele andis heakskiidu ka majanduskomisjon, on sisuliselt uuendatud senist sünnitoetuste maksmise korda, jaotades maksmise seniselt kahelt aastalt kolme aasta peale. Maamaksusoodustuse saamine on vii-dud sõltuvusse maaomaniku eelmise aasta valla heakorraeeskirja täitmisest. Kui maaomanik on eeskirja nõudeid eiranud ja selle kohta tehakse kirjalik ettekirjutus, on vallavalitsusel õigus jätta maamaksu soodustus välja maksmata. Natuke on eelnõus muudetud ka juubelitoetuse maksmist. Volikogu pidas määruse lõplikuks valmimiseks otstarbekaks võtta mõlemast esitatud eenõust parim ning aluseks edaspidisel menetlemisel teisena esitatud eelnõu. Parandusettepanekuid saavad volinikud teha 15. oktoobrini.

***

Oktoobrikuu istungile jõudis teisele lugemisele valla arengukava 2010 – 2017 eelnõu. Sellest on eraldi artikkel arengukava ajutise komisjoni esimehe Viktor Muuli poolt samas infolehes.

***

MTÜ Münnich taotlusel oli vallavalitsuse poolt koostatud ning volikogule otsustamiseks antud eelnõu detailplaneeringu algatamine ja lähteseisukohtade kinnitamine Mõisapargi ja Niidu katastriüksustele ja lähialale. Volikogu peab algatamise otsustama seetõttu, et tegemist on valla üldplaneeringut muutva detailplaneeringuga. Kui rahastamisplaanid realiseeruvad võib Luunjasse saada Lõuna-Eesti suurim ratsaspordikeskus. Volikogu otsustas planeeringu algatada.

***

Esimesel lugemisel oli määruse eelnõu Luunja valla raamatukogude kasutamise eeskiri. Seni kehtivad valla kolmel raamatukogul eraldi eeskirjad. Uue eeskirjaga ajakohastatakse sisu ja see hakkab ühtsena kehtima kõikides valla raamatukogudes.