Maria oli üks vähestest pärast Teist maailmasõda Vormsile elama jäänud rannarootslastest. Oma elu ajal mängis ta rõõmuga tuhandetele külalistele saarele omast pilli — tsitrit ja laulis rannarootsi aladel levinud laule. Lisaks kohalikule muusikale tutvustas ta ka enda valmistatud Vormsi rahvariideid ning jutustas saarerahva elu-olust enne nõukogudeaega. Kultuuripäeval meenutame Mariat mitmel viisil, näidates tema rolli Vormsi kultuuripärandi hoidjana.

2011. aasta kultuuripäeva eesmärgiks on panna alus Vormsi muusika fondile, kuhu kogutakse meie saarega seotud materjale: noodid, laulusõnad, erinevat liiki salvestised. Fondi edaspidisteks kasutajateks on lasteaed ja kool, folklooriring, rahvatantsurühm ning kõik teised vormsi ja eestirootsi muusika huvilised.

Sisu poolest võib kultuuripäeva jagada kaheks. Esimene osa koosneb peamiselt kunagisest eestirootsi muusikast, mida tutvustab Sofia Joons. Selle raames toimub muuhulgas vastvalminud kogumiku «Rannarootsi rahvalaulud» esitlus.

Teise osa teema on Vormsi muusikaelu nõukogude ajast tänapäevani. Sinna kutsume- ootame esinema kõiki Vormsiga rohkem ja vähem seotud inimesi. Lisaks ootame meenutusi Maria Murmanist ja ajast enne Eesti taasiseseisvust: millised muusikakollektiivid eksisteerisid, kus ja millega esineti, kas on kellelgi Vormsi-teemalisi laule ning luuletusi jms. (Sel teemal võtke palun ühendust Age Kõiveeriga tel: 53 074 046)

Et Maria oli oma ajale omaselt tubli käsitöötegija, toimub Vormsi käsitöö näitus, kuhu ootame eksponaate ka teie poolt. Lisaks ka Mariaga seotud esemeid ja fotosid. (Elle Puurmann, tel: 51 74 811, elle@vormsi. ee)

Eelmise kultuuripäeva aegu tekkis mõte edendada muu kultuuri hulgas ka Vormsi toidukultuuri. Tookord pakuti kohaletulnuile muuhulgas suurepärast omaküpsetatud leiba ja kohalikust veiselihast valmistatud lihapalle. Seekordsel kultuuripäeval tahaks pakkuda suupoolist, mis oleks kohalikust toorainest ja oma retsepti järgi valmistatud. Vormsi meri, metsad, aiad ja talud pakuvad piisavalt võimalusi Vormsi oma retseptide ja roogade loomiseks, nii soolaste kui magusate. Lõunapausil toimub kohaletoodud suupistete tutvustamine ja ühine degusteerimine. (Jana Kokk, tel. 527 9667, janakokk@ gmail.com)

4. kultuuripäeva programmi viimane osa on Vormsi tantsude õppimine ja õhtu lõpetab ansambel, milleks praeguste plaanide kohaselt on Manija Poisid. See koosneb Manija ja Kihnu saare noormeestest. Väga uhke oleks, kui tulevikus esineks Vormsi pidudel meie kohalikest inimestest koosnev ansambel. Esimesed sammud selles suunas teevad Vormsi noored, kel on idee suvel korraldada saarte noorte laulupidu ja loomulikult ka ise sellel osaleda.

Kultuuripäevade täpsem kava selgub veebruaris. Jääme ootama teie, vormsilaste ja Vormsi sõprade, kaasaaitamist ja osalust. Kui teil on esemeid, mida anda näitusele või kui soovite osaleda Vormsi oma toidu väljamõtlemisel- valmistamisel, andke sellest teada eelpool mainitud inimestele 10. märtsiks. Kohtumiseni kultuuripäeval!

Vormsi Lasteaed-Põhikool, Vormsi Käsitöö Selts MTÜ Läänerannik Eesti Väikesaarte Noorte Ühendus Vormsi folklooriring