Pärnu ja Pärnumaa – ning mitte ainult – tublid lapsed ja käsitöötegijad on juba mitu aastat andnud oma panuse Gruusia laste toetamiseks. 2008. aastal sai alguse heategevuslik projekt „Killuke päikest igasse päeva“, mille tulemusena saadeti Gruusia põgenike lastele 1000 jõulukaarti.

Selle projekti käigus tekkinud kontaktide kaudu käisin 2009. a kevadel kohapeal kaemas, kuidas põgenikud elavad ning kuidas saaks kaasa aidata nende probleemide lahendamisele.

2009. a Minu Eesti mõttetalgutel Eesti saatkonnas Thbilisis tuli jutuks heategevuslik jõululaat, mille kordaminekule otsustasime omalt poolt kaasa aidata. Ja projekt „Killuke päikest...“ saigi jätku.

Mitmesuguste võrgustike kaudu infot jagades tulid meile appi tublid lapsed-naised-käsitöölised ning Eesti laud laadal sai kenasti käsitööd täis.

Nagu ütleb eesti vanasõna „Ega kaks kolmandata jää“ , nii läks ka meil. „Killuke päikest...“ säras kolmandatki korda ja aitas taas kord täita Eesti lauda jõululaadal. Seegi kord liikus info võrgustikes ja kaugemalegi, kui olin julgenud loota... Pärnumaa tublidele meistritelekäsitöölistele lisandusid sel aastal käsitööd armastavad memmed Ida- Virumaalt Mäetaguse vallast Võrnu külast: prouad Riina Uusen, Ida Aleksejeva, Velda Sala, Helga Rooger, Hulda Sootalu, Linda Kulpas, Tiina Kivil ning Eha ja Kaja Soomelainen, kelle valmistatud jõuluehted kaunistavad gruusia kodude jõulupuid.

Eesti laua organiseerijaks on Eesti saatkonna pere Gruusias ja laud oli külaliste sõnul üks ilusamaid ja esinduslikumaid. Peale käsitöö olid laual Kalevi armsad jõulukommid, rahvuslikes mustrites tooted, Suva etnosokid ja isegi eesti leib, mida juuretisest ja rukkijahust kohapeal valmistati.

Meeleolu oli tore ja jõululik. Kõigi kaasalööjate arvates on laat üks igati vahva ettevõtmine laste ja nõrgemate toetuseks.

IWA ehk rahvusvaheline naiste assotsiatsioon on esindatud paljudes maades üle maailma. Thbilisi oma tegutseb aastast 1996. Organisatsiooni kuulub ca 150 naist 30 maalt. Jõululaat on peamine rahakogumise ettevõtmine. Läinud aastal koguti ligi 60 000 GELi (lari – Gruusia rahaühik, 1 GEL = 6,7 EEK). Assotsiatsioonil on mitu komiteed, üks neist tegeleb raha kogumisega, teine selle jaotamisega abivajajatele. Iga projekt, mis on üle 500 GELi, pannakse organisatsioonis hääletusele. Abivajajaid ja taotlusi on riigis palju. Finantseeritakse näiteks sõjas kodu kaotanud laste õpinguid ülikoolis, lastekodusid, üksikuid abivajajaid, mitmesuguseid ravikulusid. Tänavuse laada tulu läheb taastusravikeskuse rajamiseks.