Läinud aasta tegija on Kairi von Wolff, aasta kultuuritegelane Maire Udras, aasta sporditegelane Hillar Irves, aasta tervishoiu- ja sotsiaaltöötaja Eve Ilisson, aasta kultuuri- ja haridusasutus Võru kunstikool, aasta mittetulundusühing Haanja Rattaklubi, aasta ettevõte Kagu Elekter, aasta sihikindel arendaja/ettevõtja Indrek Klampe, aasta noor Sander Lebreht ja aasta toetaja Janno Prants.

Linnapea vapimärgi said tänavu Võrumaa muuseumi peavarahoidja Arthur Ruusmaa ja Võru pensionäride päevakeskuse juhataja Astrid Hurt.

„Võro liina tego 2013" - Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi rekonstrueerimine

Oma praeguses asukohas juba 40 aastat seisnud Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi rekonstrueerimise vajadusest räägiti aastaid, enne kui paljude unistus lõpuks täitus. Usutavasti annab tehtu kogu koolielule uue hingamise.

Rõõmu võib tunda sellegi üle, et projektiga õnnestus koolile soetada rohkem sisustust kui algselt planeeritud. Hetkel on sisustamine pooleli: osa mööblist saadi eelmise aasta lõpus ja osa jõuab kooli tänavu jaanipäevaks.

Rekonstrueerimine läks maksma ligi 3,17 miljonit eurot, millest EASi toetus on 2,56 miljonit eurot. Projekt viidi ellu kohalike avalike teenuste arendamise programmi raames, mida kaasrahastas Euroopa regionaalarengu fond.

Aasta tegija - Kairi von Wolff

Kairi von Wolffi eestvedamisel Võrru tulnud välisinvesteeringud on suurendanud Võru linna tuntust ja parandanud linna mainet investeerimiskohana. Tema kaasabil loodi Võrru kõnekeskus, mille kliendiks on Saksamaal asuv Stadtwerke Hannover AG (enercity), mis varustab Hannoveri ja selle ümbruse elanikke ja ettevõtteid elektri, gaasi, kaugkütte ning joogiveega.

Praegu annab peagi laienev kõnekeskus tööd 15 inimesele. Kairi algatuse tulemuslikkust tunnustasid hiljuti ka Võru linna väisanud Saksa energiafirma Danpower Gruppe juhid.

Aasta kultuuritegelane - Maire Udras

Kogu Eestis tunnustatud Võru tantsujuht ja Eesti rahvatantsupidude naisrahvatantsurühmade liigijuht, tantsude seadja ja autor, Võru folkloorifestivali toimkonna liige ja festivali tänavatantsu eestvõtja - need on vaid mõned teda iseloomustavad tegevused.

Mullu lavastas ta Võru folkloorifestivali raames Kandle tantsurühmadega kolmel muinasjutul põhineva tantsuetenduse „Ennemuistsed mängud", kus osales enam kui 100 Võru ja Võrumaa rahvatantsijat. Etenduse eest sai ta koos stsenarist Silvi Jansonsiga Eesti Rahvatantsu- ja Rahvamuusika Seltsi aasta looja tiitli.

Aasta sporditegelane - Hillar Irves

Ta on seisnud kõrgel mägede otsas ja roomanud koobastes sügaval maa all. Ta on vaadanud tähti öises taevas nii kõrbes, liivaluidete vahel kui ka lumehangedes polaarjoone taga. Ta sõidab süstaga kärestikes, ronib meeleldi kaljudel ja osaleb paljudel spordiüritustel.

Spordiühingu Ekstreempark asutajana arendab ta praegu peamiselt aerutamist ja mägironimist, jagades oma kogemusi ka lastele ning suunates nende esimesi samme seiklus- ja matkaspordi põneval rajal.

Ent mis kõige olulisem - ta on igakevadise Võhandu maratoni peakorraldaja. Euroopa suurim aerutamismaraton, kus viimati osales 454 paatkonda 11 riigist, toimub tänavu juba üheksandat korda.

Aasta kultuuri- ja haridusasutus - Võru kunstikool

Alates 2003. aastast tegutsev Võru kunstikool on ainus kunstiharidust pakkuv huvikool Võru maakonnas, hõlmates kunsti kõrval ka tantsu. Kooli 20 õppegrupis on 230 noort ja 25 täiskasvanud huvilist, keda juhendavad ja suunavad üheksa õpetajat. Vastavalt soovile ja vanusele saavad õpilased valida nelja süsteemse õppekava ja eri astmete vahel.

Aastal 2013, oma 10 aasta juubeli puhul, toodi lavalaudadele kaks lavastust: tantsuetendus „Tantsime muinasjuttu", lavastajaks kooli tantsuõpetaja Ly Berišvili, ja lugu kaunitest kunstidest „Valgus ja vari", lavastajaks Tarmo Tagamets. Välja anti raamat kooli 10 aasta tegevusest, koostajaks ja toimetajaks kooli direktor Liia Leppik. Kunstikooli laste loominguga sai tutvuda kaheksal näitusel linna eri koolides ja asutustes ning kunstikooli juubelinäitusel, kui noorte kunst vallutas kõik Võru linnagalerii saalid.

Olulised oskused, mille noored kunstikoolist kaasa saavad, on vaadates näha ja enne tegutsemist mõelda.

Aasta ettevõte - OÜ Kagu Elekter

2009. aastal loodud, elektritöid ja -teenuseid osutav OÜ Kagu Elekter on lühikese ajaga kasvatanud oma käivet ja kollektiivi rohkem kui kümme korda, olles praegu tööandjaks 35 inimesele.

Teenindatakse nii ettevõtteid, riigiasutusi, korteriühistuid kui ka eraisikud ning kliendid on rahul. Soovi korral pakutakse elektri-täisteenust projekteerimisest kuni võtmeteni.

Firma elektripersonal on tehniliselt pädev, töötajad läbivad pidevalt täienduskoolitusi ning kliendiga suheldes püütakse alati sobivaim lahendus leida.

Oma käed on külge pandud Cristella tootmishoone, Arke lihatööstuse uue tootmishoone, Võrumaa toidukeskuse, Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi ja Katariina allee ehitusel.

Aasta sihikindel arendaja ettevõtluse kategoorias- Indrek Klampe

Aastatuhande alguses Võrus tegevust alustanud OÜ Selista Ehitus ja tema tarmukas juhataja Indrek Klampe on oma tegemisi kavandanud ikka kaugele ette vaadates. Selle heaks tõestuseks on igapäevase ehitusteenuse osutamise kõrval pikaajalised ettevõtmised Võru külje all Kosel, kuhu kerkivad Männisalu tee paarismajad, ning Võrukivi tehnopargi tööstusrajatised, mis peaksid aitama kitsal ja keerulisel ajal Võrru uusi töökohti luua.

Keeruline ja raske on ühtaegu töötada ja treenida, see nõuab distsipliini ja tegevuse planeerimist, kuid Indrek tõestas, et kui millelegi tõsiselt pühenduda, on kõik võimalik.

Mullu osales ta maailmakuulsal triatlonil Hawaii Ironman. Ainuüksi sinna pääsemiseks kulus tal kolm aastat, mille jooksul tuli läbida karm katsesõel ehk mitu täispikka triatloni ning treeningutel kohati tippsportlase koormust taluda.

Aasta mittetulundusühing - MTÜ Haanja Rattaklubi

Alates asutamisest 2005. aastal on MTÜ Haanja Rattaklubi iga aasta korraldanud omanimelist krossisarja ning olnud terve hulga teiste ürituste, sealhulgas üle-eestilise heategevusliku teatejooksu Võru etapi läbiviijaks.

Ent mis kõige tähtsam Võrule - juba aastaid on Haanja rattaklubi linna sünnipäeva raames korraldanud jalgratta paarissprinti, 1784 meetri pikkust linnajooksu ja Võru rattarallit. Traditsiooniks kujunenud ürituste korraldamisega tahetakse jätkata ka tänavu.

Aasta sotsiaal- ja tervishoiutöötaja - Eve Ilisson

Võru linna ääres asub Nöörimaa tugikodu, mis pakub abi eelkõige neile, kes elu hammasrataste vahele jäänud, kes mingil põhjusel iseendaga üksi toime ei tule või abi ja suunamist vajavad. Hoolekandeasutust juhib Eve Ilisson - professionaalne ja suure empaatiavõimega naine, kes oma tegevust planeerides ei mõtle mitte ainult tugikodu, vaid kogu linna abivajajate peale.

Ta on mitmekülgne juht, kes leiab igale probleemile inimliku lahenduse, olles vajaduse korral ka autojuht, avahooldustöötaja, koristaja ja kokk.

Aasta noor - Sander Lebreht

Lauluisa kooli 11.d klassi õpilane Sander Lebreht on mitmekülgne ja aktiivne õpilasesinduse liige, kes suudab oma eeskujuga motiveerida nii klassi- kui koolikaaslasi. 2013. aastal lõi ta koos kahe klassiõega õpilasfirma Nutipead, mille tooteks on motiveerivate lausetega pakkepaberid õpikutele. Mullu suvel Võru Kandle tantsurühmade tantsulavastuses kehastas ta Vägevat Vähki, kelle bravuurikas tango pani publiku rõkkama. Kirgliku tantsijana ei ütle Sander ära ka koolipidudel eakaaslastele tantsumängude korraldamisest.

Aasta toetaja - Janno Prants

Elu on korduvalt tõestanud, et head sportlased löövad elus läbi ka pärast karjääri lõppu. Ligi tosin aastat maailmatasemel võistelnud ja Eestile kuulsust toonud laskesuusataja Janno Prants on selle ehedaks näiteks. 2006. aastal alustas Janno Võrus äritegevust ja läks Mainori kõrgkooli ettevõtlust õppima. Sellest saadik on Võru kesklinnas ka pood nimega Hawaii Express, kust saab üldjuhul head nõu ja kaasa rõõmsa tuju. Janno juhitavas poes saavad lahenduse kõik rataste, ent ka suuskadega seonduvad probleemid.

Peale selle osaleb ta oma väikese kollektiiviga kõikvõimalikel linna korraldatavatel ratta- ja turvamessidel ning lasteaedade ratta- ja perepäevadel. Nii võib Hawaii Expressi Võru osakonnast kohati jääda mulje kui hoopis sotsiaalettevõttest.

Koolid on aktiivsed Janno poole pöörduma. Tihtipeale toimuvad suuskade või jalgratastega seonduvad loengud otse poes, kus eri olukorrad läbi mängitakse.


„Võro liina tego 2013" tulemused ja loosiauhindade võitjad
„Võro liina tego 2013" valimisel osales tänavu 86 inimest ja hääled jagunesid järgmiselt:
1. Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi rekonstrueerimine 40 häält
2. Uuendatud Katariina allee avamine 25 häält
3. Petseri tänava pikenduse ja silla ehitus 7 häält
Tasuta bussisõit eakatele 7 häält
Valimistel osalenute vahel loositi välja linnavalitsuse meened. Võitjad on K. Kivi, L. Mäe, Inge, A.-L. Vaher ja I. Järvpõld.