Linnalahingus osalevad peale Võru maleva veel Põlva, Tartu ja Valga malev. Pataljoni tegevust juhib Kuperjanovi jalaväepataljoni ülem kolonelleitnant Maidu Allikas koostöös pataljoni staabiga. Kaitseliidu poolt on õppuste juht Võrumaa maleva pealik major Urmas Vahter koos malevate ühendstaabiga. Üheks koostööpartneriks on ka Võru linnavalitsus. Lahingutegevusse on kaasatud ligikaudu 500 võitlejat ja õppusega on seotud veel umbes 400 inimest.

Lahingutegevus ja piirkonnad

Kaitseliit hõivab linnas olevad positsioonid 20. aprilli päeval ja on lahinguvalmis sama päeva õhtul alates kella 20st. Sellest hetkest algab pataljoni luureüksuste tegevus linnas: nad peavad tegema kindlaks kaitseliitlaste positsioonid ja parimad lähenemisteed. Kuna luuretegevus toimub ka öisel ajal, siis võib osapoolte vahel ette tulla lühiajalist tulevahetust.

Linnalahingu etapp algab pühapäeval, 21. aprillil kell10 Võru ringteel Väimela tee ja Võru alajaama vaheliselt teelõigult Võru linna suunas. Esimesed kontaktid toimuvad linna piiril ja sealt kanduvad lahingud edasi kesklinna. Pataljoni ülesanne on vallutada linnas olevad Koreli oja sillad, mida kaitsevad kaitseliitlaste üksused.

Lahingute kulgu pole võimalik ennustada. Pataljoni staabiülema major Toomas Tõniste mõte on lasta sündmustel areneda vastavalt reaalsele tegevusele. Seda hindavad vahekohtunikud, pidades silmas elavjõu ja tehnika kaotust ning lahinguetappide läbimise õnnestumist. Kulminatsioon peaks toimuma Koreli oja kallastel alates Tartu tänavast kuni jalakäijate sillani Petseri tänava otsas. Olenemata lahingu kulgemisest, lõpetatakse tegevus hiljemalt kell 13. Linnalahingule järgneb kella 13-15 relvanäitus Vabaduse väljakul. Lisaks pakutakse linnarahvale kehakinnituseks sõdurisuppi.

Pealtvaatajate turvalisus

Pealtvaatajate jaoks valmistatakse võimalikes suuremates kokkupuutekohtades ette vaatlemisalad ning ohutust tagavad neoonvestides kaitseliitlased. Lahingutegevust saab jälgida ka oma kodust ja aiast - kust ainult silm vaatama ulatub. Kindlasti ei lubata olla kaitsepositsioonide vahetus läheduses ja rünnakukoridorides.
 

Kui palju on häiritud linnaelanike tavaelu?

Alates laupäevast kuni lahingu lõpuni pühapäeval on sõidukite liikumiskiirust Võru linnas vähendatud kuni 30 km/h. Jalakäijate ja sõidukite liikumispiirangud kehtivad pühapäeval kella 10-13 järgmistel teelõikudel: Tartu tänaval alates Vilja tänavast kuni Mäe tänavani, Vabaduse tänaval Kooli teest kuni Semu kaubamajani. Autodega liikujad peavad tegema ümbersõidu üle Räpina maantee silla. Jalakäijaid lastakse üle Koreli oja vastavalt võimalustele. Jalakäijatele suletakse ka Koreli oja ümbritsev  haljasala.

Laupäeva õhtul alates kella 20st võivad linnaelanikud kuulda lühiajalisi relvade laskmise helisid. Kärarikkam tegevus toimub pühapäeval kella 10-13, kui kasutatakse käsitulirelvade paukmoona, lõhkepakette ja suitsu.

Milleks lahingud linnatänavatele tuua?

Sõjaolukorras toimuvad lahingud nii metsas, maastikul kui ka linnas. Linnalahing on oma iseloomult üks raskemaid lahinguliike ja sõduritel on vaja kogemuste saamiseks seda harjutada.

Teine põhjus on soov näidata linnarahvale Eesti kaitseväe võimekust ja oskusi linnas lahingut pidada. Korraldajad loodavad, et õppus sisendab kindlustunnet ja usaldust nii Kuperjanovi pataljoni kui ka Kaitseliidu suhtes, samuti kasvatab kodanike huvi riigikaitse vastu.

Palutakse mõistlikku suhtumist

Korraldajad loodavad linnarahva heale tahtele ja mõistlikkusele. Palutakse täita neoonvestides isikute korraldusi ja suuniseid, sest nemad hoolitsevad kõigi ohutuse eest. Linnakodanike aiaga piiratud eramute õuealale ja hoonetesse ei siseneta.

Korraldajad korjavad kõik kasutatud imitatsioonivahendid pärast lahingute lõppu kokku. Tegevuse käigus maha jäävaid kasutatud imitatsioonivahendeid ei tohi puutuda, sest need võivad olla ohtlikud.

Kõiki õppusel osalevaid kaitseväelasi ja kaitseliitlasi on ohutustehnikas instrueeritud ning nende nõuete täitmist jälgivad nii vahekohtunikud kui ka korratagajad.

Korraldajad tänavad Võru I põhikooli, kes sõduritele lahkesti peavarju pakub.

PANE TÄHELE:

  • Maas vedelevaid kasutatud imitatsioonivahendeid ei tohi üles korjata! Alad koristatakse pärast lahingutegevuse lõppu.
  • Tuleb järgida neoonvestides korraldajate suuniseid, sest nemad teavad, kus on ohutu.
  • Kuna lahingutegevuse käigus tekkiv müra võib koduloomi ehmatada, palume neid võimaluse korral toas hoida.
  • Paanikaks ei ole põhjust, toimub näidislahing!
  • Pühapäeval, 21. aprillil kella 13.30-15 toimub Vabaduse väljakul relvanäitus, pakutakse sõdurisuppi.