Läbimõeldud investeering

Tagasivaatena 2010. aastale nendib Priit Süüden, et see oleks võinud olla parem. Seekord oli „paha poiss Oleks“ poolteist kuud põuda, mis kahandas saake ning vähendas saadava piima kogust. „2010. aasta esimene poolaasta tõotas head saaki, kuid põud pani põntsu ning me pole siiani saavutanud piimakogust, mis meil oli enne seda,“ nendib ta.

Kui palun võrrelda 2009. ja 2010. aastat, siis teatab mees, et piimatootmises olulisi erinevusi polegi: „2009. aastal oli toodang parem, kuid hind oli kehvem, 2010. aastal oli toodang kehvem, kuid hind oli natukene parem. Seega kokkuvõttes on enam-vähem sama seis. Midagi priisata ei ole, investeeringud tuleb korralikult läbi mõelda ja kulud on kokku tõmmatud, kuid lipsu asemel nööri kaela panna põhjust ka ei ole,“ muigab Süüden lõpuks. Piim annab 90 protsenti ettevõtte sissetulekust, sestap pole imestada, et just selle valdkonnaga on seotud suurimad uuendused järgmisel aastal. Peetri Põld ja Piim on andnud PRIAsse taotluse Peetri suurfarmi täielikuks rekonstrueerimiseks. Tulemuseks peaks olema Aravete laudale sarnane robotlaut. Kui veebruaris-märtsis saadav vastus on jaatav, lüüakse juba aprillis kopp maasse ning sügiseks peaks laut valmis olema. Halb uudis on, et robotlauda valmimine tähendab kuni 15 töökoha kadumist. Positiivne aga, et inimlikke eksimusi on vähem ning piimatootmine on paremini korraldatud. „Muidugi oleks võimalik jätkata ka vanaviisi, sest robot tasub end ära umbes viie aastaga, kuid ma ei pea seda õigeks. On neid ettevõtteid ka, kes on otsustanud vegeteerida nii kaua, kui lastakse, ja siis ära lõpetada, kuid ma olen otsustanud, et mõistlikum on ajaga kaasas käia,“ lisab ta.

Suuri uuendusi kasvatatavate taimede sortimendis ei too ka 2011. aasta. Kuigi ettevõtte juht ütleb naljaga pooleks, et „ära iial ütle iial“, ei usu ta, et järgmisel aastal Kareda kandis maisipõllud vohaksid: „Jätkame ikka teravilja, rapsi ja silo. Õnneks on tänapäeval ka ilmateade piisavalt täpne, mis võimaldab paremini tegevusi planeerida.“ Nii pole haruldased öised teraviljavõtud, kui ilmateade lubab hommikuks vihmasadu. Vanarahvatarkusi nii suur ettevõtte järgida ei saa – maht on suur ning lihtsalt ei tuleks töödega toime. Ümber ta neid tarkusi siiski ei lükka ning nendib, et aedviljakasvatajatel võib neist isegi abi olla.