Lämbe päev, tuult ei ole, päike kütab. Tahaks varjus olla ja vähem liigutada. Põhjamaa suves pole kuumi päevi kuigi sagedasti.

Teadsin, et ühistu suurel põllul niideti hein maha ning kui niidukid liikvel, siis ilmuvad ka kotkad kohale. Kui mina õhtupoolikul sinna jõudsin, olid masinad põllult läinud, kogu niidetud rohi samuti ära koristatud. Üleüldine vaikus, kuumusest vinetav õhk põllu kohal ei paistnud hästi läbi.

Kannatust peab olema ja siis näeb ka neid, kes niidetud põldu üle vaatama tulevad. Peatusin põllu keskele sõidetud jäljerajal, kust avanes vaade igasse kanti. Varasem kogemus ütles, et kotkad võivad ilmuda kahest küljest.

Ühel hetkel märkasin niidetud põllul üht pruuni kogu. Binokkel näitas, et oligi väike-konnakotkas. Peagi tõusis kotkas maast lendu ja istus metsaserval kasvava puu otsa. Sõitsin lähemale.

Pildi tegin kaugelt ja kes vaadata oskab, näeb ehk puuoksal ka kotkast. Linnuvaatlejad on harjunud märkama. Mina oma vanade silmadega nii terane pole, kuid üksjagu kogemusi ja binokkel tulevad siin appi.

Appi tuli ka kotkas ise, kes otsustas mulle lähemale lennata ning jäi põllukraavi äärde kuuse latva mõneks ajaks peatuma. Erinevalt hiireviudest on konnakotkad tugevama närvikavaga ja seetõttu õnnestub neid ka lähemalt vaadelda. Minu tähelepanu oli tükiks ajaks puuladvas istujale suunatud, tegin läbi vines õhu ka paar pilti ja nii jäi märkamata, millal veel teinegi konnakotkas põllu keskel maandus ja kellegi (ilmselt hiire) saagiks püüdis.

Praegu on edukalt kulgenud pesitsemise korral konnakotkaste pesades poeg kasvamas. Jah, nimelt poeg, mitte pojad, sest reeglina kasvatavad konnakotkad, samuti veelgi haruldasemad kaljukotkad, üles vaid ühe poja. Ehkki kotkaema muneb mõnepäevaste vahedega kaks muna, siis kaks konnakotkapoega pesas on erand. Kotkaste seas on levinud kainism ehk vennatapp. Esmakoorunud poeg püüab mitu päeva hiljem koorunud väiksemast konkurendist lahti saada, togides teda nokaga ja tallates ajal, kui vanalind toidupalakesi jagab, väiksema õe või venna enda alla. Toidu saab endale tugevam ja koos sellega ka võimaluse suureks kasvada.