Meist põhja pool pesitsevate lindude kevadine läbiränne kestab. Kõige suurem kogum linde oli siinkandis möödunud kolmapäeval, kui põllul peatus mitusada laulu- ja väikeluike ning tuhandeid raba- ja suur-laukhanesid. Järgmistel päevadel lahkus neist suur osa, kuid uusi rändureid tuleb veel juurde.

Esimesed luiged saabusid koos kiivitajatega märtsikuus, algul kolme-neljakaupa ja mitme nädalaga lisandus neid järjest juurde. Algul peamiselt puhati, pead tiiva all, nüüd aga otsitakse kõrrepõllult aktiivselt toidupoolist, mis annab märku peatsest edasilennust. Toitu on kosutuseks hädasti vaja, kui ees seisab teekond pesitsusaladele põhjas.

Kui vaadata minu eelmisel nädalal kaugemalt võetud pilti luikedest ja nende kohal lendavatest hanedest, siis fotot suurendades leiab vasakult äärmisel luigel kaelarõnga. Samasugune kaelarõngas on ka ühel parempoolses grupis oleval luigel. Üks linnumeestest luges teletoruga ka rõngaste numbrid ära ning on loota, et peagi selgub, kus ja millal need luiged on rõngastatud. Lisaks oli ühe kaelarõnga küljes veel raadiosaatja. Millises riigis see pandi ja kas saatja veel töökorras on, seda saab ehk peagi teada.

Pühapäeval, kui linde taas vaatamas käisin, siis rõngastatud luiki seal enam näha polnud. Küllap liikusid edasi. Varasemas kohas oli järel veel 21 luike, uus suurem grupp (kusagil 100 luike) peatusid ja toitusid nüüd läheduses teisel niiskel ja sügisel kündmata jäänud kõrrepõllul. Seal olid samamoodi nii laulu- kui väikeluiged segamini. Neid omavahel eristada saab peamiselt nokal oleva kollase ala järgi, mis laululuigel ulatub sõõrmest allpool pikliku kiiluna ette, väikeluigel jääb ümaram kollane ala silma ja sõõrme vahele. Kahest teele lähemal olnud sihvaka kaelaga laululuigest on siin ka foto.

Eelmisel nädalal loendati samadel põldudel üle 7000 hane, läbisegi nii raba- kui suur-laukhanesid. Praegu oli neid seal umbes paar tuhat. Haned on kartlikud, iga liikuv inimene või peatuv auto sunnib häält tõstma ja kogum tõuseb lendu. Ohutunne on seepärast tugev, et hanedele peetakse jahti ning inimeses nähakse surmavaenlast.