See foto hiireviu pesast on tehtud mu kodumetsas nädalapäevad tagasi. Käisin siis vaatamas, kas hiireviud on pesale oksi juurde toonud või ehk roheliste okaspuuokstega kaunistanud. See tähendaks, et pesa on hõivatud, omanikud läheduses. Nagu alt vaadates paistab, siis olulisi värskendusi selle pesa juures pole siiani tehtud. Hiireviusid aga metsa kohal lendamas olen näinud juba pikemat aega. Neid saabus juurde ka eelmisel nädalal, kui lühikese vahemaa järel loendasin kokku viis hiireviud.

Umbes 300m pildil olevast pesast eemal on mu metsas suure kase otsas veel teinegi viupesa. Vaadet pesale varjab ühest küljest jäme kasetüvi, teisest kandist lähenedes aga jäävad ette suured kuused. Minu silm ei märganud ka tollel pesal suuremaid muutusi. Võib-olla pole õiged paarid veel kokku saanud.
Tegelikult peaks viudel pesitsuse alguseni natuke aega olema, samas on veebis jälgitavasse pessa juba kaks muna munetud, haudumine alanud ja tragi pereisa tassib kaasale toiduks hiirekesi.

Üleeile käisin kaugelt vaatamas ka seda hiireviu pesaga kaske, mis sügisel riigimetsas lageraie järel oja kaldale üksi koos mõne lähedusse jäetud säilikpuuga kasvama jäeti. Ei olnud sellelgi pesal keegi toimetamas käinud. Mina ei usu, et hiireviu lagedale jäänud pesa üldse omaks võtab, teine asi, kui mõni lõopistrik selle avastab. Lõopistrikud alustavad pesitsemist natuke hiljem ja kasutavad poegade haudumiseks teiste röövlindude vabaks jäänud risupesi.

Rongad elavad keset metsamaastikke ja lepivad hõredalt kasvavate puudega, kuid nemad ehitavad pesa oma tahtmise järgi ise ja teevad seda kasvõi igal kevadel samale puule uuesti, kui näiteks tormituuled on pesa vahepeal laiali pillutanud. Rongad pole ka teab-mis ehitusmeistrid, kotkastega ei saa võrreldagi.

Veel on ronkadel kombeks ehitada pesa võimalikult kõrgele puu latva, kust avaneb ümbrusele hea vaade. Sellistele tingimustele vastavad tavaliselt männid, ka lageraielankide seemnemännid, kui need grupiti on kasvama jäetud. Praegu on rongaemal munade haudumine ammu käimas. Rongad on metsavalvurid, äärmiselt tähelepanelikud ja oma pika eluea jooksul palju kogenud targad linnud.

Viupesad aga asuvad mitte puu ladvas, vaid kusagil keskpaigas, kus leidub pesa kanda suutvaid harusid, vt. juuresolevat pilti. Vanemad kased või haavad sobivad selleks suurepäraselt, kuid viupesa võib olla ka kuusel või männil.