Külatee ääres jäi silma üks värske lageraielank erametsas, kus veel nädal tagasi mühises 4,2 hektaril ligi 120-aastane männi enamusega vana okaspuumets, puude kõrgus 28 meetri kanti. Viimased ööd ja päevad huugas seal vahetpidamata harvester, nüüd käib kokkuvedu ja juba on ka metsaveoautod virnasid ära viimas. Kiire on, sest kui lämbetele ilmadele veel niiskust lisandub, poeb ilusale palgile sine sisse ja kõrgest hinnast pole enam juttugi.

Ma ei tea, kui kiiresti jõuavad kuumal ajal langetatud männi- ja kuusepalgid saeveskite raamidel lõikusesse või jäävad laoplatsil pikemalt ootele. Kas suvisest puitmaterjalist saab sama tugevaid maju kui vaarisade aegseid?

Kui lugeda noorte meeste arvamusi, kes on kas metsaühistute puidumüügi korraldajad või metsafirmade asjamehed, siis nemad kõnelevad üksnes metsaraiete majanduslikest poolest, sellest, et metsamasinaid ei saa lasta seista, liisingud vajavad maksmist, töölised tahavad palka, firmad peavad ellujäämise nimel kasumit teenima (ja mehed enda ametis olemist õigustama) ning seepärast peab metsaraie käima aastaringselt. Vanarahva tarkusi meelde ei tuletata ning talvise ja suvise puidu kvaliteedi erinevustest juttu ei tehta.