Oligi jälle kohal – kella 10 paiku pakaselisel hommikul. Hallpea-rähn. Ei julgenud akna taga liigutadagi, sest kartsin, et vaatemäng jääb lühikeseks. Aga rähniisand oli otsustanud kõhu korralikult täis süüa. Olin äsja just uue palli riputanud, sest eelmise lõhkus ilmselt tema ribadeks ja kuulikesed pudenesid maapinnale. Seal olid põldvarblased ja leevikesed jaol. Rähni pildistasin läbi uduse aknaklaasi, seepärast polnud lootust puhast pilti saada.

Käisin juukseid lõikamas ja juuksur rääkis, et nende aias käib roheline rähn samuti pidevalt tihastele pandud pekitüki kallal. Meie vahemaa on napp kilomeeter, seega võib olla on sama lind, aga oleks parem, kui neid rohkem siinkandis elutseks.

Kui rähnil kõht täis, tuli sinitihane. Tema ei taha oma toitu teistega jagada ja rahumeelsemad linnud hoiduvad seni eemale, kuni sinipeal kõht täis.

Seejärel asusid rasvatihased rasvakuulide järjekorda. Ilm oli ikka hullusti külm ja toit maitses hea. Kõrval tegutsesid varblased, tutt-tihane, puukoristajad, rohevindid ja leevikesed. Neile kõlbavad sihvkad küll. Vindid istuvad laual ja hekseldavad seemneid kohapeal, teised haaravad seemne ja lendavad oksale, et sisu kätte saada. Puukoristaja, kavalpea, võtab noka vahele vähemalt 5-6 seemet. Ei tea, kas viib kusagile kooreprakku tagavaraks ja alles siis, kui varud on piisavalt suured, asub sööma. Õige kah – mine tea, millal toit otsa lõpeb ja rasked ajad saabuvad, siis on he

a varudest võtta.

Saemees rääkis eile, et tema kodu lähedal metsade vahel on ilvesed metskitse murdnud ja korjuse kallal käivad rongad, varesed ja üks suur röövlind, keda ta ei osanud määrata. Otsustasin vaatama minna. Oletasin, et hiireviu, aga selgust täna ei saanud. Nägin vaid ronkasid. Küll aga tegutseb sel talvel erakordselt palju suur-kirjurähne. Mõnekilomeetrise ringi peale kohtasin neid neli tükki.

Kodust 7 km kaugusel on Pärnu jõgi ja vana veskitammi all võib talviti kohata vesipappi. Tammi alune on jäävaba ja kiire vooluga. Üksik sinikaelpart ujus allavett. Jõeköstrit, vesipappi, ei olnud kohal. Ootamatult hakkas tihedat lund sadama ning vahe taeva ja maa vahel kadus.