Pilt näitab, kui palju ruumi ja valgust on võtnud vanadele põllukraavidele kasvama jäetud lepad ning kuidas nende vahele, põllu keskele istutatud kuusetaimed on jäänud varjus kasvades kiratsema.

See koht on minu maadel jõe taga kunagises talukohas, mis on teedest kaugel ja kuhu pääseb masinaga ligi vaid riigimetsa sihtide kaudu. Paraku ei ole pärast paari aasta taguseid suuri raieid metsasihid enam muud moodi läbitavad kui ainult kuival ajal ja traktoriga. Parematel aastatel, kui näiteks pildil olevaid ja veel tuhandeid teisi kuusetaimi kohale toimetasin, sõitsin kevadeti oma vana Žiguliga mööda neid metsasihte mis krõbin. Auto oli maast laeni taimekotte täis laotud, nii et ise vaevu rooli taha mahtusin. Teiselt poolt lähenedes on jõgi vahel, millest viib vana taluaseme juures üle vaid jala käimiseks mõeldud kitsas sild. Autoga üle jõe ei pääse. Põldudeni on sealt veel tükk maad astuda.

Tänan iseenese tarkust, et kõik istutamised taipasin neil aastatel (2002-2011) sealkandis ära teha, enne kui riigimetsa raietööd metsasihid autoga läbimatuks muutsid.

Pildil olevad kuusenoorendikud on istutatud aastatel 2003/2004 vanadele mahajäetud ja rohtu kasvanud talupõldudele, mida palistasid kraavidel kasvavad hall-lepikud. Tol ajal mõtlesin, et küllap kaks puuliiki suudavad sõbralikult koos kasvada küll. Esialgu nii oligi, välja arvatud see, et 2006.a. talvel rüüstasid metskitsed kuuselatvu ning puud jäid paariks aastaks põdema. Rohu ja võsa niitmist oli omajagu veel mitmel aastal.

Aeg läks, lepad kasvasid kõrgeks ja mõistsin, et nende varju jääv kuusenoorendik ei taha enam edeneda. Oli aeg muutusteks. Pooleli oleva raietöö tulemus on pildil näha. Mõlemas ääres on veel leppasid alles, keskmine kraavikoht aga on lage, oksad-ladvad laotud. Need sinna kõdunema jäävadki, veokaugus on liiga suur ja hakke tegemine ei kata kulusid ära. Lepa halupuud aga saab järjest toodud.

Lepiku raiumisele järgneb muidugi palju uusi muresid. Lepavõsa kipub ka kuusenoorendiku vahele tungima ning vaatamata sellele, et kuused on juba piisavalt suured, tuleb vahepeal kindlasti võsalõikust teha. Eks need, kes selliste asjadega ise praktikas kokku puutunud on, tea seda samahästi kui minagi.