Oma lugudes olen palju RMK raietegevust kirunud, kuid selle kõrval siiski tunnustanud ka RMK panust loodusradade ehitamisel. Valitsus ootab riigimetsast aasta-aastalt üha suuremat tulu riigieelarvesse, kodanik aga soovib, et metsa vähem raiutaks ning säiliks rohkem puutumata loodust. Loodus on see, mis inimesi kutsub, emotsioone ja rahulolu pakub. Nii kiidamegi arvukaid RMK loodusradasid, vaatetorne, puhkeplatse ja telkimiskohti, kuhu iga eestimaalane või külaline tasuta minna saab. Kasvõi ainult selle kaudu on riigimetsa mõiste meile omaseks saanud.

Mida riigieelarve rahadega tehakse, kas seda ikka säästlikult ja otstarbekalt kasutatakse, sellele hinnangu andmiseks küünivad meist vähesed. Lihtsam on kahtlustada ja valitsust kiruda. Ikka kripeldab, et mis see EAS laristab, miks nii palju riigi sihtasutusi loodud on, mis neist rahasid jagavatest ametitest üldse kasu on, kui palju raha nende endi ülalpidamiseks kulutatakse ja kui palju seatud eesmärgile lõpuks järele jääb.

Praegu tahan aga jagada oma muljeid uue ilme saanud Mukre raba loodusrajalt, kus varem mitu korda aastas käisin ja kuhu pärast vahele jäänud keerulist aastat nüüd uuesti jõudsin. Teadsin, et vaatetorni, mille pärast sageli sinna päikesetõusu nautima läksin, enam pole. Rõõm aga oli näha, et mitu kilomeetrit rabarada on uue laudtee saanud, tugevatest prussidest-plankudest, hoole ja täpsusega ehitatud. Ujumiskoht ja istepinkidega puhkeplats rabajärve kaldal ning teabetahvlid – kõik on uued. Odavalt pole see tulnud, samas on kulutused tehtud meie kõigi hüvanguks.


Ühel siia lisatud pildil on raba vaatetorn 2011.a. juulikuus, kui see veel täie tervise juures oli ning matkajate poolt pidevat kasutamist leidis. Oi, kui palju ilusaid pilte minagi sealt udus ärkavatest hommikutest sain.

Lõppenud nädalal oli ka uduhommik, kui varisenud torni juurde jõudsin. Kas kunagi veel tema taassündi näen, selle määrab vist see, milliseks kujuneb RMK tulevik – kas temast saab eesti rahvale kuuluvat metsa säästlikult kasutav ja loodust hoidev peremees või aukliku põhjaga riigikassasse vaigulõhnalist raha pumpav metsamajandamise firma…