Üheks võimalikuks aktiivseks tegevuseks, millest pole palju juttu olnud ja mida võiks rohkem toetada, on metsapuude istikute kasvatamine.

Taimekasvatajatel on olnud seni üsna vähe võimalusi taimeaedades tehtavateks töödeks vajaminevaid seadmeid ja tarvikuid MAK meetme 1.5.1 toetuste abil soetada.

Taimlate rajamist ja metsapuude istikute kasvatust, mis ongi aktiivne tegevus, oleks vaja rohkem toetada. See annaks tööd näiteks peretalule või ükskõik millisele maal maad omavale ettevõtjale. Jälgisin erametsa foorumis, kui keegi üritas nõu küsida, kas on mõtet taimeaeda rajada. Kahjuks ei pakkunud keegi talle asjalikku nõu, ehkki taimede nõudlus aina suurenevate raiemahtude juures ületab juba praegu olemasolevate taimlate või üksikettevõtjate tootlikkuse. Seega oleks uutele tulijatele sellel turul veel piisavalt ruumi.

Mitmed taimlad, mis alustasid 10-15 aastat tagasi, on praeguseks töö lõpetanud. Põhjusi on mitmeid. Esiteks ei suudetud kasvatatud istikuid täies mahus turustada, teiseks on taimekasvatus töömahukas (palju käsitsitööd), mis muudab kasvõi palgakulude tõttu kasumlikkuse väikseks. Metsapuude taimede kasvatamisel kehtib metsaseadusest tulenevalt mitmeid nõudeid ja turule pääseb vaid sertifitseeritud toodang.

Hetkel aga ületab nõudlus pakkumise ja metsaühistud üritavad oma liikmetele istutushooajaks taimi välismaalt hankida. Samas on teada, et ühe suurema Eestis asuva taimeaia kasvatatud puuseemikutest müüakse arvestatav kogus välismaale. Nii jäävadki paljud meie omad raiesmikud uuendamata ja looduse meelevalda.

Lahenduseks oleks, kui MAK investeeringutoetuste nimekirja mahuksid ka taimlate rajamise toetused. Toetamist vajaksid kasvumajade ja kastmissüsteemide rajamine ning seemikute peenrasse istutamise ja istikute peenralt ülesvõtmise agregaadid. Toetuste abil muutuks metsataimede kasvatamine ettevõtjale tasuvamaks ja annaks samal ajal suviti tööd kohalikele inimestele. Toetatud taimekasvatus muutuks ettevõtjale kasumlikuks ja ka metsaomanikel tekiks kindlustunne raiesmike uuendamiseks. Võidaks kogu metsandus.