Eelmisel talvel oli minu metsamineku tee ääres põldudel nii talinisu kui rukki oras ning siis tegin tähelepaneku, et metskitsedele meeldis rukis rohkem kui nisu. Käisid terve talve ainult rukkiorast kraapimas ja söömas, nisupõllule ei läinud. Ka sel aastal on teiselpool teed sügisel külvatud talinisu, aga metskitsi pole ma seal näinud. Kas tõesti on metskitsedel kindlad eelistused ja kas rukis on parem kui nisu? Inimesena võin öelda, et minagi eelistan puhast rukkileiba valgele magusale saiale.

Paar nädalat tagasi liikus sealkandis üks 5-pealine hundikari ringi, võib-olla seepärast hoiduvad kitsed nüüd kaugemale. Hundijäljed suundusid edasi raba poole, kus kaitseala. Selle servas aga elavad põdrad.

Kui jõe taga oma kinnistul natuke ringi vaatasin, nägin seal päris palju põdrajälgi. Neid oli ka vanal taluasemel. Sügisel, pärast jahihooaja lõppu, üks metsamees loendas piki sihti sõites kokku viis põtra, neist üks emapõder vasikaga. Küllap liiguvad samad loomad ka talvisel ajal sealkandis ringi ning jõuavad oma käikudega ka minu maale. Vaatasin ka kuusenoorendikke, kust põdrad läbi olid läinud, kuid mingit pahandust nad seal teinud pole. Vaid mõned hambatriibud olid lepa koorele tõmmatud, märgistamaks, et meie käisime siin.