Kauaoodatud pööripäev oli ära. Hommikul tibutas vihma, päev oli hall, aga õhtupoolikul näitas end viivuks pilvede vahelt ka päike. See oli hea märk. Jääb veel üle see tringel-trangel jõuluaeg üle elada, siis saab rahu.

Mulle kohe üldse ei meeldi massipühad ja kingituste tegemine. Mõtlen rünnakuid kaubanduskeskustele, raha pillamist mittevajalikele ostudele ning aja raiskamist sunniviisiliste kingituste otsimisele. Sest kuidas sa ikka tühjade kätega jõuluks külla lähed, no vähemalt tassi või küünlajala peab ikka ostma.

Lapsedki on harjunud midagi materiaalset saama, seepärast oodatakse algul päkapikke, siis jõuluvana. Kõik teevad nii ning ka telesaadetes näidatakse. Peaasi, et midagi tuuakse, antakse, kingitakse.

Minus on tekitanud vastikustunde mõned nähtud hetked ameerika filmidest, kus kingi saaja laps lihtsalt krabab paki ja rebib kui pöörane ümbrispaberi tükkideks, et võimalikult kiiresti sisuni jõuda. Kinkija pole üldse oluline, peaasi, et asja kätte saaks. Nii on last kasvatatud, tervet ühiskonda on harjutatud mõttetuid kinke ostma ja jagama, sest kavala reklaami ja sädelevate akende abiga ongi kaubandus oma äritegevuse üles ehitanud.

Olen mitmeid aastaid kuulnud näiteks juuksurit rääkimas, et pärast uut aastat tööd peaaegu pole, sest inimesed on kogu raha pühade ajal kingitusteks ja peolauale ära kulutanud. Alles pärast järgmist palgapäeva hakkavad uuesti liikuma. See on otsene märk sellest, milleni massipühad inimese viivad – stress ja rahaline kitsikus.

Minu jaoks on parim kingitus, kui lapsed ja lapselapsed tulevad, et neid kõiki kallistada saaks ja et oleks aega külg-külje vastas istuda ja rääkida, kuidas elatud. Armsate inimeste lähedus annab sooja ja paneb silmad särama.

Külla minnes võiks kingi ostmise asemel kodus küpsetada näiteks piruka, et see ühiselt ära süüa. Ei pea tingimata ootama vaagnatäit praadi, hapukapsaid ja verivorsti, mida suured pered kokku saades niikuinii valmistavad. Peaasi, et pühade söömaaja juures jääks aega ka niisama olla ja rääkida. Sel aastal ongi kahed pikad nädalalõpud järjest – jõulud ja uusaasta. Häid pühi kõigile!