Minu tammik kasvab juba 12 aastat, algul visalt, aga nüüd päris jõudsalt. 2001.a. kevadel istutasin eelmisel aastal tõrudest kasvatatud tillukesed seemikud jõe äärde vana talukoha õunaaia taha kahele põllulapile, kust enne kraavidelt kõik pajupõõsad ja lepad maha võtsime.

Pisikeste taimedega oli üksjagu muret, et nad rohus kasvades valgust saaksid. Niitsin mitu korda suve jooksul rohu maha. Liigne hoolikus aga maksis järgmisel kevadel kätte, kui päevasoe avas pungad, hiline öökülm aga näpistas esimesed lehed ära. Mitu nädalat läks kaotsi, enne kui uued lehed ilmusid. Järgmisel aastal olin targem ja jätsin natuke rohtu külma kaitseks alles.


Umbes kolmandal aastal käisid metskitsed latvu näksimas ja siis määrisin sügisel tammesid Cervacoliga. Ladvad ja oksad jäeti rahule, kuid alt käisid talvel jänesed tüvesid koorimas. Kohe hullusti sõid ja oli kartus, et nüüd on tammedega lood ühel pool. Igaks juhuks määrisin veel tüvesid sama pastaga ning olin valmis hukkunud puude asendamiseks uutega. Õnneks tuli seda teha vaid viie-kuue taimega. Tamm on ikka uskumatult visa puu. Tüvedelt näritud koore kasvatasid nad mõne aastaga kinni, ehkki puu enda kasv sel ajal pidurdus.

Eelmisel talvel oli keegi ühel puul okste hargnemise kohas koort söönud. Mingi sõraline poleks oma koonuga sinna harude vahele pääsenud, see pidi väiksem elukas olema, kes maast oma poolteist meetrit valmis ülespoole ronima. Arvatavasti leethiir. Noore tamme, kui ta on lootusetult kahjustatud, võib alt 10 cm kõrguselt maha lõigata ja ta kasvatab uued võrsed, mida saab hiljem kujundada.

Vaatamata kõigele on mu väike tammesalu 60 puuga noore tammiku ilmet võtmas. Jäägu ta 21.sajandi tähiseks, sest tõru ja taim jäävadki sajandi alguse esimesse aastasse. Aja jooksul olen veel paljudel teistel looduslikult tärganud väikestel tammedel aidanud ellu jääda ja minu 100 tamme on kuhjaga täis.

Metsatalu õue on ka looduspiltnikud oma tamme istutanud ja tahvlikesegi juurde pannud. Keldri taga kasvab üks väga suur tamm, silla juures kõrvuti kaks ning kummalgi pool jõge veel mitu. Tamm on eestlasele pigem sümbol kui tarbepuu.