Olen võimaluse korral käinud vaatamas pildil olevat sanglepikut, sest see on eriline ja teistmoodi kui ülejäänud minu metsatükid. Kui krobelisi tüvesid vidukil silmi eemalt vaadata ja raagus latvade poole pilku mitte heita, meenutab sanglepik koguni männikut. Nii sihvakad ja sirged on nad.
Praeguseks on sanglepikul vanust kusagil 70 kanti, kõrgust 24 m ja jämedust keskmiselt 25 cm. Võiks rahumeeli maha raiuda, kuid ei taha.

Õnneks pole keegi veel teinud sellist seadust, et eraomanik on kohustatud oma metsa, kui see raieküpseks saab, kindlasti maha raiuma. Tõepoolest, harvendusraie on selles metsas kümme aastat tagasi tehtud, peenemad ja kõverad lepad välja raiutud ning mõned okslikud kuused samuti. Veidike kuuske jätsime täiuse mõttes kasvama ja neid paistab ka pildilt.

Sanglepik kasvab mul angervaksa kasvukohatüübis ning kannatab enamuse aastast liigniiskuse all. Olen südasuvelgi seal mättalt mättale hüpanud, kui pole tahtmist vees solistada. See aga tähendab, et raietöid saab teha vaid talvel ning sedagi läbikülmunud pinnase korral. Külmi lumeta talvesid aga tuleb meil harva ette. Tol korral, kui õnnestus harvendusraie ära teha, oli erandlik aasta, vähese lume ja pikalt püsinud külmaga. Kuna sellest kohast saab materjali välja tuua vaid üle haritava põllu, siis tuleb leida aeg, mil seal pole ei heina ega talivilja. Muide, heinapõllult ülevedu on sama suur kuritegu kui seda üle taliviljaorase tehes – tallatud kohas näiteks ristikhein hukkub, kevadel on jälgede real must maa. Metsamajandaja peab põlluharijat austama.

Tänavu ei ole õiget külma olnud. Maa on vett täis, jääkirmega kaetud loigud salakavala lume all, kust peale astudes jalg sulpsti läbi vajub. Esimene auto lumest väljakaevaminegi sai läbi tehtud – liiga uljalt põrutasin mõne päeva taguseid jälgi pidi metsasihile ja enne ümberpööramiskohale jõudmist kinni jäingi. Rohtunud ja tallamata keskosas on lumi kohev ning vahelduva sula ja külma järel kooriku peale tõmmanud. Autonina toimis buldooserina seni, kui kõhualuse ka lund täis oli korjanud. Hea, et enne kodust väljasõitu kühvli kaasa panin.