Siniste õitega siberi võhumõõk on looduskaitse all, tuletamaks meelde, et inimene teda ilutaimena loodusest välja ei kaevaks või kauneid õisi vaasi panemiseks kaasa ei tooks. Jäägu ta sinna, kus tema koht looduses on.

Küll aga pole patt korjata sügisel valminud seemneid ja neid koduaias niiskesse mulda panna. Suur aiasõber saab sel moel koduõuelt väljumatagi uhkest siberi võhumõõgast naudingut tunda.

Mina eelistan õiteilu loodusest otsimas käia, imetleda ja pildistada seda rikkust kohapeal ega kibele taimi endaga kaasa tooma. Praegu on orhideede aeg, aga alanud ka uhke siberi võhumõõga õitsemine. On, mida vaadata.

Tean üht kasvukohta kodukülas riigimetsa kraavi ääres juba hulk aastaid. Vahepeal oli hirm, et võhumõõgad kaovad pajuvõssa ära, kuid siis tehti selles kohas noorendiku hooldust ja sinised õied ilmusid uuesti. Kui puud suureks kasvavad, metsastub võhumõõga senine kasvukoht tõenäoliselt lõplikult. Kraavikaldale ehk jäävad mõned puhmad alles. Sealt ka esimesest avanenud õiest juuresolev pilt.