Eesti elus helgeim ja inimesi ühendav sündmus oli muidugi suvine laulu- ja tantsupidu. Riiklikult oluliseks loen USA presidendi Obama visiiti ja eriti tema kõnet. Meelde jäi ka prints Harry külaskäik.

Spordisündmustest jälgisin jalgpalli MM-i peaaegu kõiki mänge. Teistest spordivõistlustest ei jätnud tänu Eurospordi kanalile vahele ka jalgrattatuure Girol, Tour de France’l ja Vueltal, sest kahel neist sõitsid ka Vändrast pärit ratturid. Talviseid suusaalasid, kõiki murdmaa- ja laskesuusatamise etappe ning loomulikult ka Sotši olümpiamänge vaatasin samuti. Ei loodagi meie omadelt neil aladel erilisi saavutusi, naudin kõvemate heitlusi. Värskendavalt rõõmsa elamuse pakkus suvel kergejõustiku EM-il 400m tõkkejooksus hõbeda võitnud Rasmus Mägi.

Kõik need ilusad hetked tõi mulle koju televiisor, sest olude sunnil pole mul võimalik kodust üle poole päeva eemal olla. Põhjusest olen varem kirjutanud.

Oma metsas on läinud hästi. Kevadel tegin veel noorendike hooldusi. Talvel raiusime natuke lepikuid, koristasime üksikuid tormimurru kuuski ja tegime küttepuid. Palju olen käinud metsades loodusvaatlusi või pilte tegemas. Kotkad olid oma pesapaikades kohal ja igas pesas kasvas suve lõpuks ka poeg suureks.

Üldiselt aga toimus minu lähiümbruse metsades palju muutusi, alates suvisest raiest otse elukoha ümber ja jätkudes sünnikodu juures riigimetsa massilise lageraiega. Kõik see on minu usu säästvasse metsandusse lõplikult kõikuma löönud. Tunnen end jäävat üksi oma hingevalu ja tühjustundega. Vähe on järele jäänud neid inimesi, kellega seda valu jagada ja veel vähem neid, kes seda mõistaksid. Kellegi lohutus, et kui suuremahuliste raietega käiakse ühest kohast üle, on see ühekordne häiring ja lähima kümne aasta jooksul ju enam ei tulda. Mina aga elan ja liigun päevast päeva edasi ja miski pole siin enam endine. Mitte kunagi varem pole sedavõrd palju metsa korraga lagedaks võetud. Ei lohuta ka teadmine, et 20 aasta pärast kasvab lankidel noorendik. Praegu valitseb minu sees ja ümber tühjus.

Selline sai ühe räsitud ja katkise hingega metsanaise tagasivaade lõppenud aastale. Soovin, et uues kulgemine tuleks helgem. Nii mulle kui sulle, lugeja.