Otsisin esimese digikaameraga tehtud piltide hulgast välja vanu, aastate eest detsembri lõpus pööripäeva paiku jäädvustatud vaated. Vanad pildid on väärtuslikud ses mõttes, et saab talve tulekut erinevatel aastatel võrrelda. Vaatan pilte ja polegi vaja kirjeldust, mis ilm oli, kas oli külma ja lund või ei olnud. Pildid kõnelevad ise. Juureolev pilt on tehtud 2008.a. talvise pööripäeva järel raba vaatetornist, kui taevasse tekkis halo. Olid miinuskraadid ja lund vähe.

Pööripäeva ilmaennustus lähiajaks muutusi ei luba, sulailmad kestavad. Nüüd mõtlen hirmuga, mis hakkab juhtuma, kui metsafirma minu naabermetsas plaanitud lageraiet tegema tuleb. Üle tee metsatükile toodi masinad juba kohale ja tehti algust. Kui seal lõpetavad, küllap kolivad minu metsa kõrvale lõikama.

Üks harvesteri sõit metsa ja sealt välja poleks probleem, hoopis koormate vedu jätab jäljed. Välja vedada saavad nad sealt piki minu metsapiiri ja üle teise-aasta heinapõllu, mis on eriti tallamishell. Teised piirinaabrid ei lubanud üle nende maa sõita, kuigi vedu oleks lühem tulnud. Minult küsiti ka ja lubati, et veavad ainult külmunud maaga, aga lubaduste pimesi uskumiseks olen piisavalt kogenud ja ettevaatlik. Küsijaks oli ametimees, vedajateks ikka masinamehed, kel aeg kallis ja teenistus tähtis. Just nendest sõltubki kõik. Pikem ilmaennustus pakub korralikku külma alles jaanuari teises pooles.