Enne suure lume tulemist on hea veel mõne tööga lõpule jõuda. Teine sild üle metsakraavi sai ka valmis. Vana sild uue kõrval jäi esialgu lammutamata, las seisab kevadeni.

Nagu varem mainisin, polnud mul jõe taga enam piisavalt saematerjali järele jäänud, seepärast sai silla katmiseks tuua metsast kuuselatte, mis on naelutatud talade vahel paiknevate pikkade lattide külge. Õhk käib vahedest läbi ja ehk peavad mõne aasta vastu. Vajadusel on kolme tugeva tala peale uue katte löömine edaspidi lihtne.

Vahepeal on jõe taga jälle paar metssiga tuhnimas käinud, mis näitab, et mõned kärssninad on siiski hinges. On kostnud arvamusi, et küllap osa sigu põdeski katkuviiruse läbi, organismis tekkisid antikehad ja loomad jäid ellu. Äkki magasid teadlased maha hea võimaluse katku põhjalikult uurida, kui poleks näiteks mõne väiksema koduseafarmi loomi 100%-liselt korraga hukatud. Garantiini ajal oleks laudast eemaldatud järjest vaid surnud loomad, teisi edasi toidetud ja jälgitud. Teatud aja möödumise järel oleks ellujäänuid saanud uurida, kas nemadki olid viirusest nakatunud ja mil viisil suutsid sellest eluga välja tulla. Laushukkamine võttis võimaluse koguda väärtuslikke uuringuid sigade aafrika katku kulgemise kohta.