Metsas pole midagi erilist juhtunud, nokitsen vaikselt lepikutes. Päevad on pimedad ja lühikesed ning aeg kaob kiiresti.

Tegelen endiselt toomingatega, sekka mõne sarapuu või pajuga. Olen tähele pannud, et viimased lumerohked talved on osutanud karuteene. Noored toomingavõrsed, mis eelmisest hooldamisest jäänud kändudele on kasvanud, on lumi vajutanud igasse kanti laiali nagu puhkenud lilleõie, tugevamad ja jämedamad keskel püsti, nõrgemad maadligi lookas või murdunud. Kui sellistel lasta rahus edasi kasvada ja roomata, siis tuleb sellest üks tõeline džungel. Mõnel päeval käis metsas ka külamees, kes saagis maha viltused ja murdunud peened lepad. Ma polnud veel toomingalõikusega temast ette jõudnud ja järeltööde puhul märkasin, et saemees ei viitsi või ei saa neid toomingaid eest ära saagida, sest saekett puudutaks otsapidi mulda. Nii ta langetabki lepad peale ja toomingad surutakse veel kõvemini vastu maad. Igavesti tülikas on kaigaste vahelt neid võsusid siis oksalõikuriga urgitseda.

Kui juba jutt oksalõikurile läks, siis see ongi praegu mu lemmiktööriist võsas, kahe pika käepidemega. Kõlbavad ainult Fiskars ja üks saksa firma toode. Olen neid aastatega mitmeid läbi töötanud. Odavaid ja järeletehtud lõikureid ei tasu osta, nende terad kuluvad kiiresti, hakkavad logisema ega sobi pikemaks kasutamiseks võsalõikusel. Korraliku tööriistaga saab laasida oksi, lõigata peenemaid leppasid või võsa, läbimõõduga 4 cm kindlasti. Reeglina „hammustab“ läbi nii jämeda tüve või oksa, mis „lõugade“ vahele ära mahub. Pärast on sellega hea maas pikemaid toomingaoksi veel tükeldada, et neilt jõudu ära võtta ja et nad uuesti juuri alla ajada ei suudaks.

Sedaviisi nokitsedes on aega mõelda, mida seni olen hooldamisel valesti teinud. Jäävad silma suhteliselt kõrged võsakännud, mis uusi võrseid kasvatavad. Nii juhtub, kui teha võsalõikust lumisel ajal. Teine põhjus kõrgete kändude jäämisel on töö võsasaega. Sellega lihtsalt ei julgeta lõikust liiga maapinna lähedalt teha. Nüüd parandan ka eelmisi vigu, sest käsilõikuriga saan köndid hästi maapinna lähedalt maha lõigata.