“Täna müüakse suur osa Eestis kasvatatud istikutest RMK-le ja istikute vähene tootmine on jätnud erametsaomanikud raskete valikute ette,” viitas Mõts.

Kirjeldatud olukorras metsaomanik kas loobub metsauuendamisest istikute nappuse ja raske kättesaadavuse tõttu või ostab metsataimed Lätist või Leedust.

“Viimase puhul on ostuprotsess logistiliselt keeruline ning puudub garantii istikute kvaliteedi osas,” ütles juhatuse liige.

Ettevõtte sõnul vajavad metsad aina enam kodumaiseid istikuid, et olla kaitstud välismaiste puuhaiguste eest ning et lõppeks rohke importistikute kasutamine.

Keskkonnaministeerium on ka oma analüüsis viidanud, et Eestis on puudu vähemalt 3 miljonit metsataime, mida igal aastal metsauuendamisel vaja on,” kirjeldas Mõts.

Tema sõnul ongi firma eesmärgiks parandada metsataimede kättesaadavust ja teha metsauuenduse täisteenus erametsaomaniku jaoks mugavaks ja lihtsasti kättesaadavaks.

Mõtsi sõnul pani ettevõte juba sel aastal kasvama üle miljoni istiku ning igal aastal nähakse 150% kasvu. Ettevõte näeb, et pea 25 protsenti 2019. aasta erakasvatajate istikutest hakkab pärinema just Suur-Rakke kasvuhoonetest.

“Viie aasta eesmärk on jõuda tähiseni, kus paneme aastas kasvama enam kui 5 miljonit istikut,” lubas Mõts. Lisaks plaanib ettevõte pakkuda ka istutus- ja järelhooldusteenuseid, et metsaomaniku jaoks oleks metsauuendamise protsess veelgi lihtsam.

Kaks avatavat suur-kasvuhoonet annavad aastas üle miljoni istiku, ning tegemist on esimese osaga investeeringust, mis küündib miljoni euroni.

Ühtlasi tegeleb Eesti metsataimevajaduse katmisega näiteks OÜ Forestplanter, kellest võid lähemalt lugeda SIIT.