„Samas oli jahikorraldaja poolt antud jahimeestele tutvumiseks ja allakirjutamiseks itaalia keelde tõlgitud infoleht, kus oli kirjas, et ei tohi kasutada elektroonilisi peibutusvahendeid, pliihaavleid jne,“ märkis Keskkonnainspektsiooni Pärnumaa büroo juhataja Toomas Õmblus. Keeldu eiranud jahimehe sõnul ei teadnud ta, et linnuhäälitsuste mahamängimiseks kasutatud mobiiltelefon kuulub samuti keelatud vahendite hulka.

Isiku suhtes alustati väärteomenetlust ja määrati kiirmenetluse korras rahatrahv 600 eurot. Trahv on praeguseks ka tasutud.

Alates linnujahi algusest on Pärnumaal ja teistes mereäärsetes maakondades korraldatud järelevalvereide, aga seni ei ole rohkem rikkumisi tuvastatud.

Jahieeskirja järgi võib partlastele, laugule, kajakalistele ja tikutajale pidada jahti 20. augustist 31. oktoobrini (Narva veehoidlal, Võrtsjärvel, Peipsi- ja Pihkva järvel kestab pardijaht 30. novembrini). Hanesid ja laglesid võib küttida alates 20. septembrist kuni 30. novembrini. Jahihooaeg kormoranile algas 1. augustil ning kestab 30. novembrini.

Kuna jahihooaeg kestab, tuletab Keskkonnainspektsioon jahimeestele ja jahikorraldajatele meelde, et tuleb järgida nii õigusaktidest tulenevaid nõudeid kui ka jahipidamise head tava. Elektrooniliste peibutusvahendite, sealhulgas nii linnuhäälitsusi tekitavate seadeldiste kui ka liikuvate linnukujude kasutamine on keelatud.

„Oluline roll on täita linnujahi korraldajatel, kelle ülesandeks on tutvustada jahituristidele jahipidamise nõudeid ning jahinduse head tava. Praegune juhtum näitab, et kõigele vaatamata leidub üksikuid välismaiseid jahituriste, kes siinseid seadusi ei austa, aga tänu instrueerimistele ja järelevalvele on rikkumised võrreldes mõne aasta taguse ajaga märgatavalt vähenenud,“ ütles Keskkonnainspektsiooni looduskaitseosakonna juhataja Uno Luht.