Keskajal kaitses Riia kesklinna läbiv vana vallikraav linnakodanikke vallutajate eest, kuid nüüd võimaldab see kobrastel mitmel pool linnas pahandust teha ning märkamatult vee alla lipsata. Selleks ajaks, kui politsei kohale jõuab, istuvad koprad süütult kaldal ja närivad oksakesi.

Loomad on endale kaevanud kaks koobast – ühe Läti Rahvusooperi kõrvale ja teise paari kilomeetri kaugusele Kronvaldsi parki. Seda ala valitseb üks perekond – vanemad ning nende kaks järeltulijat, kes võõraid kopraid ligi ei lase.

Tõrjuda ei taheta

Suuremat muret valmistasid loomad kümmekond aastat tagasi ning siis ähvardas neid ka väljasaatmine. Kuigi kesklinna valitsb üks pere, siis 2010. aastal loendati kogu linna piires üle 120 kopra. Riia linnapea lubas toona, et kopraid keegi tapma ei hakka. Samuti ei soovita neid kinni püüda ega loodusesse lahti lasta, sest see ei garanteerivat, et uued koprad asemele ei tule.

Linn otsustas, et kobrastega tuleb ühiselt elada, luua neile eluks head tingimused ning piirata nende võimalusi kahjusid külvata. Puid hakati ümbritsema metallist aedikutega, kuid see vaid provotseeris kopraid, sest nad hakkasid hoopis pinke närima.

Peamine vahend, mis kopraid puudest eemal hoiab, olla erinevate okstega toitmine – tänu sellele nad puude kallale eriti ei kippuvat. Algul kulutati kobrastele paar tuhat eurot aastas, kuid koprapere nii väikese almusega ei leppinud. Eelmisel aastal kulus ainuüks oksatoidule 7000 eurot.

Loomade ristiisaks loetakse Riia loomaaia töötajat Mārtiņš Zilgalvist, kes igal nädalal kobrastele oksi toob.

„Kui koprad kanalis elavad, tähendab, et vesi on puhas. Peame õnnelikud olema, et meie linn ei sobi teistele loomadele nagu oravad ja jänesed. Nemad teeksid rohkem kahju. Seetõttu peame kopraid austama, ning nemad – meid,” ütleb Zilgalvis.

Pargitöötajate sõnul võib kopraid kohata varahommikul, kui päike tõusma hakkab. Möödunud aasta juunis jäi kaamerasilma ette kobras, kes oli lillepõõsast mõned õied kaasa haaranud. Samal kuul langetasid koprad ka ühe kuusepuu.

Riia koprad pole inimestele kallale kippunud ega vastupidi. Küll oli 2016. aastal Daugavpilsis juhtum, kus kobras inimese pantvangi võttis.