Albinism on nii loomadel kui inimestel esinev osaline või täielik värvaine ehk pigmendi melaniini puudumine, mistõttu nahk ja karvkate on tavalisest heledamad.

Punahirve karva värvusmutatsiooni põhjust on siinkohal raske öelda. Vaatamata albiinohirve erinevusele teistest liigikaaslastelt, on tegemist normaalse elujõulise isendiga. Teda on kohatud koos noore hirvepulli ja -lehmadega. Videol on valget hirve näha koos noorema pulliga, kaadrisse astuvad ka mööduvad metssead.

„Kuigi Eestis on varem kohatud albiinokitsi ja -põtru, siis albiino punahirve esinemine on väga haruldane,“ ütles EJSi tegevjuht, jahindusbioloog Tõnis Korts. „Euroopas, kus punahirve asurkond on suurem, on selliseid isendeid aeg-ajalt nähtud, nt Tšehhis ja Saksamaal. Tšehhis Brno piirkonnas on ka spetsiaalne aedik, kus albiinopunahirvi aretatakse ja teaduslikult uuritakse."

Albiinohirv pole esimene valge metsloom Tahkuna jahipiirkonnas, varasemalt on sealkandis näiteks kütitud kolm valget kährikkoera, kellest kahte kasutatakse nüüd ka õppeotstarbel topistena.

Omapärase karvkattega isendeid on kohatud ka mujal Eestis, näiteks mullu novembris nähti valget põtra Pärnumaal, aprillis jäi Tartumaal pildile albiinometskits ning varasemalt on kohatud ka valgeid väikeulukeid, nt kährikuid ja nugiseid.

Video: Roman Paršin