Omatoodetud linaõli ja linajahu kiituseks toob elutööpreemia laureaat esile, et need tooted tugevdavad immuunsüsteemi. “On tuntud tõde, et linas on väge. 70 protsenti immuunsüsteemist sõltub seedimisest, aga linatooted aitavad seedimist korras hoida,” teatab linakasvataja.

Nii inimese kui ka loomade kõhuprobleemide esimene abimees on tema sõnul linaseemned ja linaõli, samuti on linaseemned head antioksüdandid.

Ta tarvitab linaõli iga päev ka ise. “Kui üles tõused, siis liigesed lausa nõuavad seda,” ütleb väärikas eas põllumees.

Elutööpreemia laureaat räägib, et tema üksinda ei tee firmas enam midagi. Tulevik on poegade päralt. “Praegu hakkan juba tagasi tõmbuma, aga pojad töötavad edasi,” avab Kalju Paalman tuleviku- plaane.

Nii edendab põllumajandusteadlasest talupidaja Kalju Paalman jätkuvalt missioonitundega kodumaist linakasvatust, tootes perefirmas OÜ Linaagro tervislikku linaõli ja -jahu.

Pere tegutseb Mooste vallas Põlvamaal, majandatakse läbi kolme firma enam kui 1100 hektaril. Kasvatatakse teravilja, rapsi ja hernest, õlilina kasvab 30–90 hektaril. Säkna külla on rajatud masinakeskus, kus paikneb renoveeritud teraviljakompleks.

Soetatud on uus kuivati, ehitatud neli säilituspunkrit ning teravilja puhastamise liin. Kalju Paalman on rajanud ka oma väikese õlilinatööstuse, kus linaseemnetest pressitakse õli ja koogist on võimalik jahu saada. Enamik linaõlist ja koogist läheb loomasöödaks, osa jõuab apteekidesse.

Paalman rõhutab: linaõli tarvitamine tugevdab immuunsüsteemi, ennetab vähkkasvajaid, mõjub hästi veresoonkonnale ja seedetegevusele. “Juba Hippokrates ütles, et kui tahate seedetegevust parandada, kasutage linasaadusi,” tsiteerib tuntud teadlane ja linakasvataja arstiteaduse esiisa.