1987. aastal sündinud festival on Baltimaade vanim filmipidu, mille üheks peateemaks on algusest peale olnud põlisrahvaste ja nende kultuuride ellujäämine, kuid kavast leiab ka tänapäeva ühiskonda peegeldavaid sotsiaalseid käsitlusi, portreefilme huvitavatest inimestest ja inimsuhetest ning kunsti- ja muusikateemalisi filme. Alati on oluline koht ka lastel ja noortel, kellele korraldatakse õpitube, näidatakse laste- ja noortefilmide võistlusprogrammi.

Oma lemmikut saab valida ka televaataja. Milline eetris olnud linateos pälvib Eesti rahva auhinna, selgub laupäeval, 11. juulil kell 23.25, kui ETV ekraanile jõuab XXIX Pärnu filmifestivali lõpetamine. Otseülekandes analüüsivad tuntud Eesti inimesed võistlusfilme ning selguvad festivali võitjad. Saadet juhib filmikriitik Tõnu Karjatse.

XXVIII festivalil võitis televaatajatelt Eesti rahva auhinna Taani kineast Katrine Riis Kjær filmiga “Alasti halastus ehk tõsine lugu lapsendamisest” – traagiline lugu kahe Etioopia lapse ebaõnnestunud lapsendamisest Taani. Film põhjustas Taani sotsiaalmeedias elavat arutelu lapsendamise ja laste uues elupaigas kohanemisele kaasaaitamise üle. Selle valdkonnaga tegelevad ametnikud pidid avalikult tunnistama, et filmiga on tõstatatud vajadus üle vaadata laste adopteerimisega seonduv.

Televaataja otsustab

XXIX Pärnu filmifestivali linateoseid näeb ETV vahendusel 6.–11. juulini, teemaks on seekord valitud kooselu.
 Televaatajate häältest sõltub, millisele filmile omistatakse 2015. aasta Eesti rahva auhind.

Esmaspäeval, 6. juulil kell 22.10 on eetris Tšehhi 2014. aastal valminud linateos “Alati koos”.

See on lugu ebaharilikust perekonnast, kus üheksa last ja nende vanemad elavad paradiislikus paigas, mis asub Lõuna-Boheemia mägistes metsades. Pereisa on väga distsiplineeritud mees ning juhib pereelu karmi käega. Ema on palju pehmem, kuid pooldab alati isa seisukohta. Kuigi mõlemad vanemad on haritud inimesed, on nad otsustanud elada väljaspool peavoolu raame. Näiteks lapsed ei käi koolis ja õpivad vaid vanematelt. Suvel elavad nad kodumaal, talvel aga ühe Andaluusia silla all Hispaanias. See on moodne kooselu, kus nauditakse liikumise vabadust.

Filmi kordust näeb teisipäeval, 7. juulil kell 12.05.

Teisipäeval, 7. juulil kell 22.10 jõuab ekraanile 2014. aastal Hollandi/Horvaatia ühistööna valminud “Igavesti õnnelik”.

Filmi looja, horvaaditar Tatjana autoportree. Elukogenud naine otsib üles oma varasemad mehed Moskvas, Hamburgis, Londonis, Zagrebis ja uurib, miks kooselu ebaõnnestus ning kas vana arm võiks uuesti elustuda. Õnnelik kooselu on sinilind, mida Tatjana kinni püüda igatseb.

Filmi kordus on kolmapäeval, 8. juulil kell 12.

Kolmapäeval, 8. juulil kell 22.10 on eetris Poola film “Kooselu”.

Selles loos pakutakse välja võimalus, et kui eakas inimene jääb üksi ning ta ei leia uut elukaaslast inimeste hulgast, siis miks mitte veeta ülejäänud elupäevad mõne loomaga. Tema võib ju olla isegi suurem sõber ja tugi kui meie oma liigikaaslane.

Kordust näeb neljapäeval, 9. juulil kell 11.55.

Neljapäeval, 9. juulil kell 22.10 on ETV eetris Ukrainas 2014. aastal valminud film “Videvik”.

Loo peategelane on 82aastane Maria, kes elab kauges Ukraina staniitsas koos pimeda poja Saškoga. Pere ainsaks toitjaks on lehm. Maria ja Saško peavad lehma ning lehm neid. Ilma loomata nad hakkama ei saaks. Aga ka kõige kurvemas kooselus on oma õnnehetked...

Reedel, 10. juulil kell 22.45 jõuab ekraanile Poola, Taani ja Venemaa koostöös sel aastal valminud linateos “Midagi paremat on tulekul”.

Lugu tavalisest teismelisest Julast, kes proovib kosmeetikat, alkoholi, tubakat ja armub esimest korda. Ning saab varsti emaks. Tema elukoht ja perekond on aga ebaharilikud. Jula elab Euroopa ühel suurimal prügimäel, kust paistavad Moskva elurajoonid. Prügimägi katab ja toidab nii Julat kui ka tema ema, samuti teisi lapsi ja mehi, kes ühtekokku moodustavad suure kärgpere.

Kas selline ongi XXI sajandi moodne kooselu, küsib filmi autor.

Hanna Polak on Moskva tänavalapsi filminud juba 14 aastat. Kahjuks pole siiani täitunud nende unistus leida omaette korter ja alaline elukaaslane ning kasvatada lapsi traditsioonilises kodus.

Laupäeval, 11. juulil kell 22.20 on ekraanil Belgia ja Rumeenia ühistöö “Oodates augustit”.

Georgiana Halmac on filmis 15aastane ning elab koos kuue noorema venna-õega väikeses Rumeenia linnakeses Bacaus. Laste ema Liliana töötab Torinos ja tuleb koju alles järgmise aasta augustis. Kuigi ta juhendab telefonitsi vanemat tütart Georgianat nooremaid kasvatama, igatsevad lapsed ikkagi ema tagasi. Film avastab, kui taibukad võivad väikesed inimesed olla vanemate puudumisel. Huvitav, kui palju on juba maailmas taolisi XXI sajandi virtuaalseid kooselusid?

Head vaatamist ja oma lemmiku poolt hääletamist!