10. aprillil avati Kohtla-Nõmme kaevanduspargi-muuseumi uus hoone – rikastusvabrik ̶ , kus saab viiel korrusel näha ekspositsiooni põlevkivi kaevandamisest, energiatootmisest ja keskkonnakaitsest. Uus maja, mis tegelikult seisab seal juba küll 1950. aastast, on nüüd renoveeritud ja koosneb kahest hoonest: rikastusvabrikust ja paetornist. Samuti andis uus hoone kohalikule kogukonnale suurepärase kontserdisaali, mida tõestas muuseumi fuajees avamisel toimunud Rahvusooper Estonia Poistekoori kontsert Hirvo Surva juhtimisel.

Teiseks keskkonnateoks valis Eesti Looduskaitse Selts Eestimaa Looduse Fondi kampaania „Konnad teel“, millega aprillis vabatahtlike konnatalguliste abiga aidati üle tee 19 185 konna ja päästeti sellega nende elu. Neljandat korda toimunud konnapäästeaktsiooni raames toimusid konnatalgud 24 Eesti paigas. Konnade kevadrände ajal oli ka fotovõistlus, mille parimaid fotosid saab hinnata „Konnad teel“ Facebooki-lehel.

Kolmas keskkonnategu oli Eesti Ornitoloogiaühingu, Tartu Loodusmaja ja teiste toetajate koostöös juba mitmendat hooaega Tartus ning nüüd ka Tallinnas toimuv heategevuslik mälumängusari, mis kandideerib keskkonnaameti korraldataval Keskkonnakäpa konkursil. Mälumänguga kogutakse raha must-toonekure toitumisojade puhastamise talgute korraldamiseks.

Keskkonnaämbriks on aprilli lõpus või mai alguses toimunud „maastikuhooldus Kakumäe moodi“ ehk sangleppade latvade mahasaagimine Kakumäe panga all selleks, et panga peal olevast majast avaneks „miljonivaade“ merele. Süüdlaste väljaselgitamisega tegeleb mupo.

Looduse Omnibuss