Jüri Linde, Pöide valla elanik

Elame koolist viie kilomeetri kaugusel. Lapsed saavad Tornimäele minna liinibussiga, kuid liigume ka autoga. Nii kuidas parajasti just sobivam on. Meie kaks vanemat poega Meelis ja Martin lõpetasid Tornimäe põhikooli 2007. aastal, tänavu sügisel alustab kooliteed pere noorim laps Katrin ning Kaspar läheb juba kolmandasse klassi.

Tornimäe kooli lastel ei ole vaja väga kaugelt kooli minna, kaugeim kodu jääb koolist alla 20 kilomeetri. Peamiselt liigutakse kooli ja tagasi koju liinibussiga. Kui lapsevanemate tee tööle toob Tornimäele või siit mööda, tullakse ka autoga. Sügiseti ja kevaditi on väga populaarne liikumisvahend jalgratas.

Koolis pööratakse suurt tähelepanu ka laste huviharidusele, kuna maapiirkonnast on kauguse tõttu huvikoolidesse jõuda keerulisem. Enamik huviringe toimuvad nii, et lapsed saavad pärast liinibussiga koju, kuid vajaduse korral tagab laste koju jõudmise ka kool.

Koostöös Orissaare muusikakooliga on kool sättinud oma tunniplaani nii, et lapsed jõuavad käia ka muusikat õppimas. Nõndasamuti saavad meie õpilased osaleda Orissaare spordikooli trennides.

Maiken Sulg, 7aastase Hardo ema

Elame Tartumaal Laeva vallas. Meie vallas on küll kool, kuid sinna polnud last mõtet panna, kuna käime ise linnas tööl, aga kool jääb 8 km vastassuunda. Koolibussi meil ei käi, lapsel oleks tulnud käia koolis liinibussiga.

Suurim murekoht oleks olnud see, et bussi pealt tulles tuleks tal ületada tiheda liiklusega Tallinna–Tartu maantee. Või oleks isa pidanud lõuna ajal pärast tundide lõppu linnast 30 km kaugusele kooli lapsele järele sõitma ja ta koju viima. Siis ei jõuakski tööd teha.

Otsustasime panna poja Tartusse kooli. See on küll kodust 25 km kaugusel, kuid hommikul tööle tulles toome ka lapse kooli. Pärast tunde on ta pikapäevarühmas, mis saab läbi 14.30.

Edasi on võimalik mitu varianti: kas poeg läheb vanaema juurde, kes elab koolist mõnesaja meetri kaugusel, või viib isa ta oma töö juurde, kus poisil tuleks tööpäeva lõpuni istuda. Kõige tõenäolisem on kolmas variant – lapse pärast läksin tema kooli kokaks ja läheksime koos bussiga koju. Tõsi, siis peaks esmalt minema linnaliinibussiga bussijaama ja sealt liinibussiga edasi. Või ootame isa tööpäeva lõpu ära ja lähme kõik koos autoga koju. Eks aeg näitab, kuidas olema hakkab.

Margit Toiger, Elisa Eesti ASi business controller

Meie pere elab Sauel, kuid vanem poeg käib koolis Tallinna kesklinnas. Tegelikult oli see meie jaoks asjade loomulik käik: töötame Tallinnas, poiss käis praeguse kooli lähedal lasteaias ja paar peatust edasi elab meil vanaema.

Hommikuti sõidame tavaliselt koos tööle, kooli, lasteaeda ja õhtul jälle koju. Koolipoiss läheb pärast kooli tavaliselt vanaema juurde ja sealt edasi trenni, kuhu talle hiljem järgi läheme. Kui trenni pole, läheb poiss ise rongiga koju. Suvistes trennides käib ta samuti iseseisvalt, sõidab ratta ja rongiga. Igatahes talle see meeldib.

Eks natuke rohkem planeerimist ja logistikat on vaja võrreldes sellega, kui laps käiks kodu lähedal koolis, aga meie jaoks pole eriti probleemi pole.