• 2 kg kurke
  • 1 kg sibulaid
  • 150 g Võiste sinepit
  • 150 ml vett
  • 3 sl soola
  • 3 sl suhkrut
  • 1 sl musta jahvatatud pipart
  • ½ sidruni mahl

Tükeldage kurk ja sibul ning pange keedupotti. Lisage vesi ja keetke koos maitseainetega 20 minutit. Seejärel lisage sidrunimahl ja keetke veel 10 minutit tasasel tulel. Pange hoidis kuumalt ettevalmistatud purkidesse ning sulgege õhukindlalt.

Juta Arujõe särtsukas, kolmanda preemia saavutanud hoidis

  • kurke (nii palju, kui purki mahub)
  • 700 g vett
  • 2 kl suhkrut
  • 0,5 kl soola
  • 0,5 kl 30% äädikat
  • 3 tšillit
  • küüslauku ja tilli

Segage marinaad külma veega. Lisage viilutatud koorimata kurgid, nii palju kui mahub. Laske 24 tundi seista ja pange purkidesse.

Viivika Sarve vürtsikas kurgi-rabarberisalat

  • 0,5 kg rabarberit
  • 3 suurt sibulat
  • 2 küüslauku
  • 3–4 paprikat
  • 200 g suhkrut
  • 2 tl soola
  • 0,5 kl hapukat mahla
  • 1 tl jahvatatud musta pipart
  • 1 tl tšillipulbrit

Puhastage ja tükeldage rabarber 1 cm pikkusteks tükkideks, tükeldage kurk, sibul, küüslauk ning hakkige paprika. Segage kõik koostisained potis läbi ning laske seista kas üle öö või kuni 24 tundi. Seejärel keetke 10 minutit või seni, kuni vahtu enam ei eraldu. Kindlasti eemaldage vaht enne purkidesse panekut. Hoidistage kuumalt ning hoidke purke kuni jahtumiseni teki sisse mähitult.

Sirje Mehiku ketšupikurgid

  • 4 kg kurke
  • 100 g soola
  • 250 g suhkrut
  • 70 ml 30% äädikat
  • 250 ml õli
  • 0,5 tl jahvatatud pipart
  • 0,5 kg ketšupit
  • värsket tilli
  • 1 küüslauk

Segage koostisained kokku, laske seista kolm tundi. Siis keetke, kuni kurgid muudavad värvi. Seejärel pange kuumalt purki ja sulgege õhukindlalt.

Riina Luige karri-kurgisalat

  • 2 kg kurke
  • 500 g sibulat
  • 2 sl soola
  • 200 g suhkrut
  • 1 tl jahvatatud musta pipart
  • 0,5 liitrit 9% äädikat
  • 0,5 l vett
  • 20 g karrit

Segage kõik koostisained ning jätke jahedasse 12–16 tunniks seisma. Keetke 5 minutit ning pange siis kuumalt purkidesse.

Urve Muki magus piprakurk

  • 4 kg kurke
  • 2 sl purustatud pipart
  • 3 sl soola
  • 1 kl suhkrut
  • 5 sl 30% äädikat
  • 1 kl päevalilleõli
  • 2 sl purustatud küüslauku

Lõigake kurgid pikuti sektoriteks või muul meelepärasel viisil tükkideks. Jätke kurgid kõigi maitseainetega segatult kolmeks tunniks seisma. Kuumutage seejärel kurke, kuni need hakkavad värvi muutma, umbes 80 kraadi juures ning pange seejärel kuumalt purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Milla Peningi Mehhiko kurgid eestimaises marinaadis

  • Mehhiko pisikurke

Marinaadiks 1 l vee kohta

  • 2 sl suhkrut
  • 2 sl soola
  • 2 sl 30% äädikat

Maitsetaimed

  • mustasõstralehed
  • küüslauk
  • must terapipar
  • tillivarred ja -õisikud
  • 1 sibulaviil liitrise purgi kohta

Laduge purgi põhja maitsetaimed ja nende peale kurgid, keetke marinaad ja valage see kuumalt kurkidele. Kuumutage, kuni kurgid värvi muudavad (kaheliitrist purki kuumutage 10–15 minutit 80 kraadi juures).