Juurvilja-plaadipirukas päevalilleseemnekreemiga

Pärmitainas
25 g presspärmi
250 ml käesooja vett
½ tl soola
½ tl kuivatatud aed-liivateed
200 g nisujahu
120 g täistera-nisujahu
2 sl õli

Võtke suurem kauss ning asetage sinna pärm. Valage peale vesi, lisage sool, aed-liivatee ja segage. Segage omavahel ka jahud ning lisage jahusegu vedelikule. Segage ja sõtkuge, kuni hakkab moodustuma tainapall. Jätkake sõtkumist, lisage õli ja sõtkuge natuke veel. Katke kauss puhta rätiga ning jätke sooja kohta umbes tunniks kerkima, et kerkiks kahekordseks. Samal ajal saate valmistada katte ja kreemi.

Pirukakate

400 g kartulit
300 g peeti
200 g juursellerit
soola ja õli
soovi korral pisut adžikat

Keetke koorega kartulid pehmeks ja kurnake. Keetke koorega peet ja juurseller koorega pehmeks ning kurnake. Juurikad võite juba eelmisel õhtul valmis keeta.

Päevalilleseemnekreem

150 g kooritud päevalilleseemneid (leotage paar tundi või keetke 15–20 minutit)
150 ml vett
suurem punt värsket peterselli
½ tl soola

Kurnake leotatud või keedetud päevalilleseemned. Püreerige koos vee, peterselli ja soolaga ühtlaseks kreemiks. Kuumutage ahi 200 kraadini. 

Võtke kerkinud tainas ja sõtkuge veel kord läbi. Määrige suurem ahjuplaat õliga ning asetage tainapall sellele. Rullige tainas laiali ja määrige tainale ühtlaselt petersellikreemi. Kreemi peale laotage õhukeseks lõigatud juurviljaviilud. Sapsutage igale köögiviljareale natuke soola ja niristage kõik natukese õliga üle. Jätke ettevalmistatud pirukas veel 10–15 minutiks sooja kohta kerkima, kuni ahi kuumeneb. Küpsetage 200 kraadi juures 20 minutit, kuni pirukaääred on kuldpruunid. Enne lahtilõikamist laske natuke jahtuda. Serveerige hakitud peterselli ja mõne kosutava supiga.

Mahlased läätsepallid (umbes 40 pallikest)

150 g kooritud päevalilleseemneid
3 sl linaseemnejahu
9 sl vett
200 g kuivatatud rohelisi läätsi
100 g riisi
2–3 sl õli
1 sibul
½ tl soola
natuke jahvatatud musta pipart
4 küüslauguküünt
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
4 sl suitsumaitselist grillkastet
2 sl paprikapulbrit
2 tl köögiviljapuljongipulbrit
80 g riivsaia
4 sl riisijahu

Leotage päevalilleseemneid mõni tund või üle öö. Segage linaseemnejahu veega ning jätke vähemalt 15 minutiks külmkappi. Linajahu ja vee segu on hea tainasiduja ning sobib hästi muna asemel. Keetke läätsed ja riis koos täiesti pehmeks, peaaegu pudruks. Samal ajal kuumutage pannil õli, lisage hakitud sibulad, sool ja pipar. Praadige 2 –3 minutit, kuni sibulad on kuldpruunid. Lisage hakitud küüslauk ja muskaatpähkel ning praadige veel umbes 30 sekundit. Kurnake läätsed ja riis korralikult, samuti leotatud päevalilleseemned. Segage päevalilleseemned grillkastmega ning püreerige saumikseriga ühtlaseks. Segage läätse-riisisegule hulka praetud sibulad. Lisage paprikapulber, püreeritud päevalilleseemned, linaseemnesegu, puljongipulber, riivsai ja riisijahu. Segage kõik hoolikalt läbi.

Kuumutage ahi 180 kraadini. Vormige tainast pallikesed ning praadige kuumas õlis kuldpruuniks. Jälgige, et pallikesed ei oleks üksteise peal, vaid ilusasti kõrval. Asetage praetud pallikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpsetage 180 kraadi juures 45 minutit.

Baklažaani-panniroog (neljale)

1 keskmine baklažaan
3 suuremat keedukartulit
purk purustatud tomateid (400 g)
6 suurt küüslauguküünt
2 sl karripulbrit
u 5 sl sojakastet
paar sl õli
maitserohelist

Tükeldage koorimata baklažaan kuubikuteks ning praadige pannil õlis. Lisage purustatud tomatid, tükeldatud küüslauk ning hautage 15 minutit kaane all. Lõpupoole lisage maitseained, maitseroheline ning keedukartuli tükid. Segage hoolikalt.

Kookospiimatrühvlid

400 g purk kookospiima (rasvasisaldus vähemalt 16 –17%)
3 sl tuhksuhkrut
½ tl vanillsuhkrut
80 g kookoshelbeid
100 g mandlilaaste
kookoshelbeid trühvlite katmiseks

Hoidke kookospiimapurki üle öö külmkapis. Järgmisel päeval keerake purk tagurpidi, tehke lahti ja valage vedel osa pealt ära. Põhja jäänud paks kookoskreem kraapige sügavamasse kaussi. Segage suhkrud omavahel kahvliga õrnalt läbi. Lisage kookoshelbed ja mandlilaastud ning segage. Vormige pallikesed ja veeretage neid kookoshelvestes. Säilitage külmkapis.