Nii saab meie ürituse põhjal välja tuua kümmekond hoidistajat, kes kindlalt kuuluvad oma ala kõrgliigasse, kui spordimaailmast termineid laenata.

Ka sel aastal osales konkursil palju kogenud tegijaid, kuid ometi läks parima hoidise preemia noorele tallinlannale Carina Kukele, kel selles vallas tema enda sõnul veel erilisi kogemusi ei ole. Just tänavu hakkas ta hoidistamisega tõsisemalt tegelema.

Idee pärineb turult

Carina Kuke kõrvitsa-astelpajulisand võlus žüriid juba purki väljastpoolt vaadates, sest selle sügavkollane värv viis mõtted kohe kõigele sellele, mis sügise toredaks teeb. Värvid olidki just need, mis ka Carinat seda hoidist tegema inspireerisid.

“Nädal enne konkurssi käisin turul ning sügisene värviküllus tekitas minus tahtmise midagi sellest ka purki panna. Kuldkollane kõrvits ja erk-oranžid astelpajumarjad sobisid minu arvates ka maitse poolest,” selgitas Carina.

Enamasti hoidistatakse kõrvitsat kas kuubikutena või siis püreestatult, kuid Carina leidis hoopis vähem kasutatud mooduse – nimelt riivis ta kõrvitsa, ja see andis hoidisele omanäolise tekstuuri.

Põltsamaa Felixi tehnoloog Pilleriin Rimmel kommenteeris seda hoidist maitstes, et kaunis värv ja mõnus teks-tuur tõmbasid kohe tähelepanu, kuid ka maitsed olid peaaegu täiuslikult paigas, nii magus kui hapu, ning ka vürtside lisamisega oli hästi märki tabatud.

Hoidisekonkursi teise preemia sai Leelo Mäesep oma suvikõrvitsakompotiga, mida oli maitsestatud aniisiga. Kolmanda preemia vääriliseks tunnistati Juta Arujõe vürtsikas salat Särtsukas.

Üllatav kõrvitsamesi

Žüriid suutis üllatada Sirje Mehiku kõrvitsamesi, millele üksmeelselt otsustati anda eriauhind Memme Maius. Kommentaariks ütles Sirje Mehik, et purgi kõrvitsamee saamiseks on vaja kolm kilo kõrvitsat ning muidugi ka piisavalt aega keetmiseks, et välja tuleks meesarnane kuldkollane ning vürtsikas maius.

Eriauhinna kõige kaunimalt kujundatud hoidise eest andis žürii kerge südamega Eve Karellile, sest tema hoidisepurgid eristusid selle poolest, et neile olid õmmeldud taskutega põlled ja pärlitega kaunistatud tanud.

Järgmise nädala Targu Talitast leiate parimate hoidiste retseptid ja tegemisjuhised. Kes aga ise Carina Kuke kõrvitsa-astelpajulisandit valmistama ei hakka, peab ootama järgmise aastani. Nimelt on Põltsamaa Felixil kavas parimaks tunnistatud hoidis oma sortimenti võtta ning seda saab peagi osta poest.